Zarastená záhradka: Jednoduché tipy, ako s ňou bojovať

burina, púpava, zarastená záhradka

Zarastená záhradka vie potrápiť. Nemáte na ňu čas? Tak tu ste na správnom mieste, kde sa dozviete, ako bojovať s burinou.

Trápi vás zarastená záhradka? Existuje niekoľko spôsobov, ako s ňou bojovať. Môžete burinu pracne vytrhávať, okopávať, alebo… Alebo vyskúšajte niekoľko našich tipov, ktoré vám pomôžu zjednodušiť váš život v záhradke.

Zarastená záhradka nehrozí, tu sú tipy:

Nastielajte, aby záhradka nezarástla

Nastielanie alebo mulčovanie pomáha nielen v boji so zarastenou záhradkou, ale tiež so suchom. V oblastiach, ktoré trpia nízkymi zrážkami, vrstva mulču ( či už kôra, piliny a podobne) udržiava v pôde vlahu a pestované rastliny netrpia tak suchým a horúcim počasím.

Namiesto trávy raj pre včely

Ako bojovať s burinou na vašom trávniku? Čo tak nechať na prírodu, nech si poradí sama a robí, čo chce. Nechajte na záhrade rozkvitnúť lúku, ktorá priláka včely, motýle, malé vtáčiky alebo čmeliaky. Cenných opeľovačov, ktorí vám pomôžu k lepšej úrode. Odporúča sa však lúku pokosiť až po auguste, aby sa vám kvety vysemenili a zakvitli na budúci rok.

Zarastená záhradka alebo zemiaková hriadka

Aj vy stále kosíte trávu okolo plota? Skúste to inak. Namiesto kosenia okolo plota uložte pokosenú trávu zo záhradky. Ak do nej uložíte paradajky alebo zemiaky, ktoré zasypete ďalšou vrstvou pokoseného trávnika, cez leto vám zakvitnú a neskôr prinesú úrodu.

Rez ruží, praktické rady, ako na to

Zarastenú záhradku nechajte zhniť

Záhradku najskôr pokoste a potom rozložte na ňu starý kartón, na ktorý poukladáte pokosené zvyšky rastlín. O pár týždňov budete mať záhradu bez buriny. Potom je už na vás, či sa rozhodnete na ňu znovu niečo posadiť, alebo ju prerásť burinou.

Hnojivo z lístia

Čo tak tento rok namiesto hrabania lístia a jeho vyvážania na kompost nechať napadané lístie na vašom trávniku spolu s pokosenou trávou? Takto vaše kríky, trvalky, stromy a aj trávnik získa  potrebnú výživu, ktorú by získali z hnijúcich listov. Ak na trávniku necháte pokosenú trávu a posekané lístie, nemusíte ho na budúci rok toľko hnojiť.