Pestrofarebné rastliny pre vašu záhradu, časť II.

pestrofarebné rastliny Zdroj foto: Pixabay

Dnes si predstavíme ďalšie pestrofarebné rastliny, ktoré môžu rozjasniť vašu záhradu.

 

Existuje množstvo druhov pestrofarebných rastlín, ktoré sú dominantné buď pre svoje zafarbenie, alebo pre svoj netradičný vzhľad.

Pestrofarebné rastliny pre vašu záhradu

 

Orientálny mak

Možno ste o tom nevedeli, ale existuje aj mak iného zafarbenia, ako je červený, ktorý tak bežne poznáme. Na tejto kvetine je magické práve to, že do svojich krehkých lístkov dokáže zabaliť toľko pigmentu, že vyčaruje tieto pestré farby. Orientálny mak môže byť sfarbený do ružovej, purpurovej či bielej farby. Vlčím makom sa najlepšie darí na slnku a v suchej pôde. Nepotrebujú príliš zalievať, práve preto sa týmto kvetinám veľmi dobre darí na lúkach.

3 spôsoby, ako vytvoriť záhradu motýľov

Lantana

Rastliny Lantany sa veľmi ľahko pestujú a majú v sebe dostatok nektáru pre opeľovačov. Malé kvetinové zhluky týchto rastlín majú žltú, oranžovú, červenú a niekedy aj ružovú farbu. Lantana svojím výzorom pripomína hortenziu, akoby bola jej mladšou sestrou vo svete rastlín. Má pestrofarebné púčiky kvetov, ktoré rozjasnia priestor, v ktorom ju vysadíte.

 

Slamiha (Helichrysum)

Tieto „papierové“ kvety oklamali už mnoho ľudí svojím výzorom. Majú široké farebné spektrum, ako sú červená, ružová, žltá, oranžová, biela či fialová. Okvetné lístky sú tiež známe ako papierové sedmokrásky. Helichrysum sa najčastejšie využíva ako okrasné sušené kvety do vázy alebo na aranžovanie priestorov. Mnoho ľudí metie ich výzor, pretože pôsobia ako umelé kvety. Opak je pravdou a táto domnienka je len očný klam. Pestujú sa na priamom slnku a v priepustnej pôde.

pestrofarebné kvety
Iskerník ázijský, zdroj foto: Pixabay

Iskerník ázijský

Iskerník pripomína svojím výzorom pre nás dobre známe ruže. Jeho kvety sú stočené do špirály a sú vhodným kvetom do kytíc pre nevesty, ktoré kráčajú k oltáru uličkou. Kvety pôsobia elegantne a decentne, pričom si nevesty najčastejšie volia práve biele farby alebo pastelovo ružové. Môžeme vypestovať aj iné odrody farieb tejto rastliny, napríklad oranžové, červené alebo žlté, ktoré sú výborným súperom v počte okvetných lístkov v porovnaní s anglickými ružami. Tieto rastliny sa udržiavajú na priamom slnku a potrebujú pravidelné zalievanie, rovnako ako veľmi dobrú drenáž.