Čierne rastliny na vytvorenie kontrastu, časť II.

čierne rastliny Taka veľkokvetá, zdroj foto: Pixabay

Dnes sa pozrieme na ďalšie čierne rastliny odeté do tmavých farieb, ktoré dodajú záhradám nádych mágie.

 

Čierne rastliny nie sú typickými kvetmi, ktoré si predstavujeme rásť v našich záhradách. Ani ich bežne nezbadáme na lúkach alebo rásť kdesi popri ceste. Avšak tieto kvety skutočne existujú a niektoré ku svojmu čiernemu pigmentu pridávajú aj netradičný vzhľad. Ak si chcete svoju záhradu vyplniť všetkými farbami, neváhajte vysadiť jednu z rastlín, ktoré vám ponúkame.

Čierne kvety na vytvorenie kontrastu, časť I.

Čierne rastliny na vytvorenie kontrastu

Taka veľkokvetá

Pri nákupe čiernych kvetov nezabudnite aj na izbové rastliny. Jedna z exotických, čiernych rastlín je práve netopieria kvetina taka veľkokvetái. Jej atypický vzhľad pritiahne váš pohľad. Podobá sa na akési zviera podobné mačke, pretože  z jej kvetinovej hlavičky vyrastajú nezvyčajne dlhé výrastky podobné fúzom. Doprajte svojej netopierej rastline vlhké a teplé miesto s čiastočným slnkom vo vašej domácnosti.

Čierna kala

Kale alebo inak nazvanej kornútovke sa darí prevažne vo vlhkých až horúcich oblastiach, kde sa rýchlo rozrastie. Kala pripomína svojím výzorom zvoncový kvet, alebo akýsi kalich, z ktorého by sme sa v hustom, sparnom lese dokázali aj napiť. Kala patrí medzi pestrofarebné rastliny a práve preto ju nájdeme aj v čiernom prevedení. Tieto „polnočné kvety lesa“ kvitnú po okrajoch do  farby červenkastého vína, aby mohli k sebe prilákať nielen ľudský pohľad pre svoj unikátny vzhľad, ale aj kolibríky. Rastlina pochádza z južnej oblasti Afriky a kvitne od polky leta do prvých mrazov. Keďže pochádza z tak teplej oblasti a obľubuje horúčavu, je potrebné ju nechať prezimovať v interiéri.

Čierny kosatec

Tento  kvet je jarná trvalka. Patrí medzi exotické rastliny, ktoré nevyžadujú príliš veľkú starostlivosť. Môže nás prekvapiť nečakaným zafarbením, ktoré jej krehké lupienky v sebe skrývajú. Napríklad čiernou farbou. Kosatec nie je úplne celý čierny, pretože pre túto rastlinu je typické, že jej vnútro je sfarbené vždy tak trochu inak. Tým vytvára práve pre ňu netypický vzhľad, ktorý ju robí exotickou.