Zavárané uhorky 3 krát inak, robíte tak aj vy?

sterilizované uhorky Zdroj foto: Unsplash

Zavárané uhorky sú súčasťou každej domácnosti. Vyskúšajte nasledujúce recepty pre zmenu, ktorá bude chutiť.

Ako na zavárané uhorky? Vyberte si jeden z nasledujúcich overených receptov.

Sladkokyslé uhorky

Budeme potrebovať:

3,5 kg malých uhoriek, trocha kôpru, 2 bobkové listy, 3 cibule, kúsok chrenu, 1,75 l vody, 5 dl 8 % octu, 100 g kryštálového cukru, 50 g soli, 1 lyžička horčičných semienok, 10 zrniek čierneho korenia, 5 zrniek nového korenia.

Postup:

Dobre umyté malé uhorky poukladáme tesne vedľa seba do pohárov. Medzi uhorky dávame striedavo kôprovú vňať, bobkové listy, olúpanú cibuľu a chren. Vodu, ocot, soľ, horčičné semienka, čierne a nové korenie necháme povrieť 5 minút a horúcim roztokom zalejeme uhorky. Vychladnuté zaviažeme celofánom a odložíme na chladné a tmavé miesto.

Bylinkové maslo z domácej záhrady, ktoré ohúri každého

Sterilizované uhorky

Budeme potrebovať:

Malé uhorky, 1,75 l vody, 0,5 8 % octu, 300 g kryštálového cukru, 1 balíček konzervačného prostriedku Zelko alebo Deko, kôpor, štipľavá zelená paprika, cibuľa, chren, mrkva, mladé fazuľové struky.

Postup:

Uhorky dobre umyjeme. Vodu, ocot a cukor necháme zovrieť, prisypeme konzervačný prostriedok a necháme vychladnúť. Uhorky poukladáme tesne vedľa seba do čisto umytých zaváracích pohárov, pričom medzi ne striedavo dávame umytý kôpor, štipľavú papriku, cibuľu, očistený chren, kolieska mrkvy a fazuľové struky. Zalejeme vychladnutým roztokom, poháre dobre uzavrieme a v pare sterilizujeme asi 5 minút. Necháme vychladnúť v hrnci a vyberieme.

Diétne uhorky

Budeme potrebovať:

3,5,kg uhoriek, 5-6 strapcov nezrelého hrozna, chren, 2 l vody, 60 g soli, 1 lyžička horčičných semienok.

Postup:

Malé, bezchybné uhorky dobre umyjeme. Na dno čistého pohára uložíme umyté nezrelé hrozno, kúsok chrenu a tesne poukladáme uhorky. Vodu, soľ a horčičné semienka necháme zovrieť a horúci roztok nalejeme na uložené uhorky. Na druhý deň vychladnutý roztok zlejeme, necháme znova zovrieť a horúcim zalejeme uhorky. Poháre hneď uzavrieme a vychladnuté odložíme na tmavé a chladné miesto.