Pripravte si chutné zásoby na zimu. Prezradíme vám, ako sa robí bazový kompót.
Z bazy čiernej sa nemusí pripravovať iba chutný sirup, ale dá sa aj zavárať. Ako sa robí bazový kompót? Máme pre vás hneď tri recepty. Vyberte si ten najvhodnejší.
Bazový kompót I.
Budeme potrebovať
3 kg bazových bobúľ, 1 liter vody, 750 g kryštálového cukru, kúsok celej škorice, 4 voňavé klinčeky, trocha citrónovej šťavy
Postup
Zrelú bazu ešte po stopkách umyjeme, bobule oberieme a dáme do pohárov. Vodu s cukrom, so škoricou a s voňavými klinčekmi dobre povaríme a do vychladnutého roztoku pridáme citrónovú šťavu. Precedíme, nalejeme do pohárov, dobre uzavrieme a poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou.
Sterilizujeme 10 minút od bodu varu alebo 30 minút pri teplote 80 °C. Necháme vychladnúť v hrnci a potom vyberieme.
Bazový kompót II.
Budeme potrebovať
600 g bazových bobúľ, 150 g jemného kryštálového cukru, 0,5 dl studenej vody
Postup
Zrelú bazu ešte na stopkách dobre umyjeme, bobule oberieme, dáme do pohára, zasypeme cukrom a zalejeme studenou vodou. Pohár uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme 10 minút od bodu varu alebo 30 minút pri teplote 80 °C. Necháme vychladnúť v hrnci, potom vyberieme a odložíme na tmavé a suché miesto.
Ako si vyrobiť višňovú šťavu? Vyskúšajte receptBazový kompót III.
Budeme potrebovať
3 kilogramy bazových bobúľ, 1,25 litra vody, 1 kg kryštálového cukru, trocha citrónovej kôry, 4 voňavé klinčeky, kúsok celej škorice
Postup
Zrelú bazu ešte na stopkách umyjeme, bobule oberieme a necháme na site odkvapkať. Vodu s cukrom, citrónovou kôrou, voňavými klinčekmi a so škoricou chvíľu povaríme a precedíme. Znova dáme zovrieť a do vriaceho roztoku vhodíme odkvapkanú bazu. Chvíľu necháme zovrieť, potom odložíme a necháme do druhého dňa v chlade. Na druhý deň dáme znova zovrieť a horúce naplníme do pohárov, ktoré rýchlo uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť. Potom poháre uložíme na tmavé a suché miesto.