Categories: Recepty a nápady

Ako sušiť slivky

Sušené slivky pomáhajú lepšiemu vyprázdňovaniu a majú aj mnoho iných pozitívnych účinkov. Neodmysliteľne sa spájajú napríklad s vianočnou kapustnicou. Ako sušiť slivky?

Množstvo zdravotných benefitov

 

Sušené slivky sú nielen chutnou, ale aj veľmi zdravou pochúťkou. Nemusíte sa spoliehať len na tie, ktoré sa predávajú v obchodoch, ľahko si môžete pripraviť aj vlastné sušené slivky.

 

Sušenie sliviek je vynikajúci spôsob ich konzervácie, ktorý v nich uchová obrovské množstvo vitamínov. Nevyzerajú síce príliš vábne, no chuťovo sú vynikajúce.

 

Sušené slivky sú skvelým zdrojom vlákniny, antioxidantov, obsahujú psyllium pre zdravie tráviaceho traktu, ďalšie štúdie naznačujú, že majú pozitívny vplyv aj na zdravie kostí.

zdroj: pixabay.com

Ako sušiť slivky?

 

Sušenie sliviek je najvhodnejšie v závere sezóny. Najlepšie sa na sušenie hodia slivky dozreté, až prezreté. Vyberajte zdravé plody. Pred sušením ich dôkladne umyte a rozrežte slivky na polovice. Vyberte kôstky.

 

Na sušenie sliviek nepotrebujete ani špeciálne sušiče ovocia. Dajú sa jednoducho sušiť aj v klasickej rúre. Pekáč si vysteliete papierom na pečenie, rozložíte na papier narezané slivky v dostatočných rozostupoch a vložíte do rúry.

Zvolenie správnej teploty je alfou a omegou sušenia sliviek. Teplota pri sušení sliviek v rúre by nemala prekročiť hranicu 50 °C.

 

Proces sušenia sliviek má ovocné plody zbaviť všetkej vody a preto sa odporúča pri sušení sliviek rúru nechať pootvorenú, aby dochádzalo k lepšiemu odparovaniu vody. Vďaka tomu vnútri rúry udržíme suché prostredie a vlhkosť uniká pootvorenými dvierkami von. Vhodné je v prvých hodinách sušenia prekladať slivky na suchý papier, keďže púšťajú priebežne vodu.

 

Kvalitné sušenie sliviek potrvá niekoľko hodín. Výsledný produkt by mal byť skrútený, na povrchu zošúverený, na dotyk suchý a slivka by mala mať tmavú až čiernu farbu. Hotové sušené slivky uskladnite do dobre uzavretej nádoby a skladujte na suchom mieste.

 

Mercurial8

Recent Posts

Jarné mrazy – postrach záhradkárov, ako ochrániť rastliny

Jarné mrazy dokážu napáchať veľké škody, no nie v prípade, ak ste na ne pripravení.…

17 hodín ago

Ekologický chov domácich zvierat: 5 jednoduchých pravidiel, ktoré šetria našu planétu

Ako môže ekologický chov domácich zvierat znížiť ekologickú stopu vášho maznáčika? Objavte 5 jednoduchých pravidiel…

2 dni ago

Záhradnícke zlato pre zdravie: Tieto rastliny pre diabetikov by ste mali poznať

Trpíte cukrovkou? Vedeli ste, že rastliny pre diabetikov môžete dopestovať aj na vlastnej záhrade? Zistite,…

3 dni ago

Nátržník krovitý: Kvetinová krása so spektrom farieb

Nátržník krovitý nemusí mať len žltú farbu, ale môže pri správnej starostlivosti priniesť na váš…

4 dni ago

Záhrada po zime: Čo urobiť s rastlinami, aby sa prebudili v plnej sile? Tieto kroky nevynechajte

Záhrada po zime si vyžaduje vašu pomoc. No nie všetkým rastlinám urobí dobre jarné upratovanie…

5 dní ago

Škodcovia v apríli: Ktorí útočia ako prví a ako sa proti nim brániť bez chémie?

Jar je v plnom prúde, ale v záhrade nie ste sami. Ktorí škodcovia v apríli môžu ohroziť…

6 dní ago