Ako zbierať a variť zdravý medvedí cesnak

ako zbierať medvedí cesnak Zdroj foto: Pixabay

Práve teraz nájdete najmä v listnatých lesných porastoch zdravý medvedí cesnak. Ako zbierať a variť túto pre naše zdravie prospešnú rastlinu? Možno ste nevedeli, ale treba si dať pozor aj na toto.

Medvedí cesnak je skutočne zdravá kulinárska pochúťka – táto voľne rastúca rastlina, ktorá rastie práve teraz v hojnom počte, by určite mala patriť do vášho jedálnička.  Má totiž veľmi veľa benefitov pre vaše zdravie. Láka ju vlhká pôda a tienisté lesné prostredie. Medvedí cesnak zažil v poslednom období kulinársky boom, ktorý zaujal popredné miesto popri rebarbore a špargle. Má krátke vegetačné obdobie, zvyčajne sa objavuje najskôr v polovici marca a trvá do začiatku mája.

3 bylinky, ktoré vám pomôžu vyzdravieť

Na čo treba dávať pozor pri zbere medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak spoznáte podľa výraznej vône, dlhých špicatých listov a bielych kvetov, ktoré kvitnú na konci sezóny. Ak je táto rastlina príliš zakvitnutá, nezbierajte ju. Listy takéhoto divokého cesnaku sú totiž menej chutné a čím sú staršie, tým viac získavajú horkejšiu chuť.

Aj keď medvedí cesnak ľahko odhalíte najmä vďaka prenikavej cesnakovej vôni, napriek tomu buďte pri zbere opatrní. Vyskytli sa totiž prípady, keď si ľudia pomýlili jedovaté rastliny (ako je napríklad konvalinka) s medvedím cesnakom. Preto pred odtrhnutím listu si overte, či je prítomná spomínaná  ostrá vôňa podobná obyčajnému cesnaku, ktorý pestujete vo svojich záhradkách. Ak nemáte čas nazbierať si vlastný divoký cesnak, vyskúšajte trhy. Pri výbere voľte iba čerstvé listy a vyhnite sa zvädnutým a poškodeným kusom.

Ako variť medvedí cesnak

Medvedí cesnak pred úpravou vždy dobre očistite od zeme a opláchnite v studenej vode. Listy sa dajú konzumovať čerstvé, bez tepelnej úpravy. Tak si zachovajú najviac vitamínov a výživných látok. Čerstvú chuť a vôňu zvýrazníte jemným nasekaním. Takto pripravený cesnak môžete použiť do šalátov, výroby bylinkového masla, dresingov, pomazánok či pesta.

Varenie listov medvedieho cesnaku zmierni chuť, preto ho stačí blanšírovať (zapariť vriacou vodou) 30-60 sekúnd, ako by ste to robili so špenátom. Po uvarení sa jeho objem veľmi zmenšuje, takže treba na to myslieť pred prípravou jedál z medvedieho cesnaku. Ak vás odrádza  jeho pikantná chuť, môžete časť nahradiť špenátovými listmi. Tak dosiahnete príjemnú vyváženú chuť.  Ak chcete, aby si cesnak zachoval sviežu zelenú farbu, opláchnite ho ľadovou vodou.

 

 

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close