Popáleniny patria medzi bežné úrazy najmä počas varenia. Preto bylinková masť na popáleniny je dobrá vec, ktorú sa oplatí mať vždy po ruke. Vyrobte si vlastnú.
Bylinková masť na popáleniny upokojuje a chladí miesta, ktoré sme si ublížili vplyvom horúcich predmetov. Vďaka obsahu liečivých komponentov dokáže zmierniť bolesť a urýchliť proces hojenia. Sú to tieto nasledujúce ingrediencie.
Ľubovník bodkovaný
Ľubovník bodkovaný je top bylinkou tejto liečivej masti. Jeho antiseptické a antimikrobiálne vlastnosti zabraňujú infekciám. Zmierňuje tiež bolesť a je dokonca známe, že lieči poškodenie nervov. Na zber ľubovníka je najlepší stred leta. Bylinku zbierame počas slnečného počasia. Čerstvé rastliny ľubovníka potom lúhujeme v olivovom oleji. O výrobe bylinkových olejov sme hovorili tu:
Lopúch
Listy lopúcha sú tradičným liekom na popáleniny. Ich protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti znižujú infekciu a bolesť. Nezabudnime zbierať lopúch mimo ciest a iných oblastí, kde by sa mohli vyskytovať toxíny, pretože ich koreň tejto rastliny hromadí.
Ako a prečo pestovať biele reďkovkyNechtík
Nechtík je úžasná bylina používaná na liečenie pokožky, okrem iného najmä vďaka antibiotickým a protizápalovým účinkom. Kyselina salicylová v nechtíku znižuje bolesť, preto je to jedna z najobľúbenejších bylín na použitie pri kožných problémoch.
Kostihoj
Kostihoj obsahuje alantoín – silnú látku účinnú pri hojení pokožky. To spolu s protizápalovými vlastnosťami z neho robí dobrú voľbu na rýchle hojenie popálenín. Nepoužívame ho však pri hlbokých ranách.
Rakytník
Rakytníkový olej je jediný zo spomínaných olejov, ktorý sa nedá vyrobiť doma, preto je pomerne vzácny. Z masti by sme ho však nemali vynechať. Rakytník je totiž nabitý vitamínmi, minerálmi, živinami a mastnými kyselinami. Jeho protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti upokojujú popáleniny a pomáhajú pokožke rýchlejšie sa hojiť.
Ako si vyrobiť bylinkovú masť na popáleniny
Ingrediencie
1 ½ čajovej lyžičky oleja z ľubovníka bodkovaného
1 čajová lyžička oleja vylúhovaného z kostihoja
1 lyžička oleja vylúhovaného z listov lopúcha
½ čajovej lyžičky oleja z nechtíka
½ lyžičky rakytníkového oleja
1 ¼ lyžičky včelieho vosku
Postup
Malý hrniec naplníme do polovice vodou a privedieme do varu. Všetky odmerané ingrediencie dáme do misky a umiestnime nad hrniec s vriacou vodou. Oleje zahrejeme natoľko, aby sa včelí vosk roztopil. Potom zmes nalejeme do pripravených uzatvárateľných čistých nádob.