Popáleniny patria medzi bežné úrazy najmä počas varenia. Preto bylinková masť na popáleniny je dobrá vec, ktorú sa oplatí mať vždy po ruke. Vyrobte si vlastnú.
Bylinková masť na popáleniny upokojuje a chladí miesta, ktoré sme si ublížili vplyvom horúcich predmetov. Vďaka obsahu liečivých komponentov dokáže zmierniť bolesť a urýchliť proces hojenia. Sú to tieto nasledujúce ingrediencie.
Ľubovník bodkovaný je top bylinkou tejto liečivej masti. Jeho antiseptické a antimikrobiálne vlastnosti zabraňujú infekciám. Zmierňuje tiež bolesť a je dokonca známe, že lieči poškodenie nervov. Na zber ľubovníka je najlepší stred leta. Bylinku zbierame počas slnečného počasia. Čerstvé rastliny ľubovníka potom lúhujeme v olivovom oleji. O výrobe bylinkových olejov sme hovorili tu:
Listy lopúcha sú tradičným liekom na popáleniny. Ich protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti znižujú infekciu a bolesť. Nezabudnime zbierať lopúch mimo ciest a iných oblastí, kde by sa mohli vyskytovať toxíny, pretože ich koreň tejto rastliny hromadí.
Ako a prečo pestovať biele reďkovkyNechtík je úžasná bylina používaná na liečenie pokožky, okrem iného najmä vďaka antibiotickým a protizápalovým účinkom. Kyselina salicylová v nechtíku znižuje bolesť, preto je to jedna z najobľúbenejších bylín na použitie pri kožných problémoch.
Kostihoj obsahuje alantoín – silnú látku účinnú pri hojení pokožky. To spolu s protizápalovými vlastnosťami z neho robí dobrú voľbu na rýchle hojenie popálenín. Nepoužívame ho však pri hlbokých ranách.
Rakytníkový olej je jediný zo spomínaných olejov, ktorý sa nedá vyrobiť doma, preto je pomerne vzácny. Z masti by sme ho však nemali vynechať. Rakytník je totiž nabitý vitamínmi, minerálmi, živinami a mastnými kyselinami. Jeho protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti upokojujú popáleniny a pomáhajú pokožke rýchlejšie sa hojiť.
1 ½ čajovej lyžičky oleja z ľubovníka bodkovaného
1 čajová lyžička oleja vylúhovaného z kostihoja
1 lyžička oleja vylúhovaného z listov lopúcha
½ čajovej lyžičky oleja z nechtíka
½ lyžičky rakytníkového oleja
1 ¼ lyžičky včelieho vosku
Malý hrniec naplníme do polovice vodou a privedieme do varu. Všetky odmerané ingrediencie dáme do misky a umiestnime nad hrniec s vriacou vodou. Oleje zahrejeme natoľko, aby sa včelí vosk roztopil. Potom zmes nalejeme do pripravených uzatvárateľných čistých nádob.
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…