Zdroj foto: Depositphotos
Venujete im svoj čas, energiu a celé vaše úsilie pri pestovaní paradajok je znehodnotené ich popraskaním? Čo spôsobuje vlastne tento jav? V nasledujúcom článku sa dozviete, v čom spočíva tento problém.
Popraskanie paradajok je spôsobené fyziologickými príčinami. Nie pôsobením škodcov či hubovými ochoreniami, ako sa mnohí záhradkári domnievajú. Praskanie paradajok sa preto uvádza medzi abiotické poruchy.
Hlavnou príčinou praskania paradajok je nepravidelné zavlažovanie. V prípade, že po období sucha príde výdatný dážď alebo zálievka, paradajky jednoducho popraskajú. Rastlina sa nedokáže správne vyrovnať s nadmerným prísunom vlahy.
Akonáhle dôjde k prasknutiu paradajky, otvára sa cesta pre rôzne mikroorganizmy – baktérie a huby a odtiaľ je už len krok k vzniku neželanej hniloby paradajky. Veľmi ťažko predídeme nadmernej vlahe pri pestovaní paradajok pod holým nebom. Výdatnosť zrážok nemáme v moci kontrolovať. Lepšie sa závlaha paradajok reguluje napríklad pri pestovaní v skleníku.
Pokiaľ chcete v čo najvýraznejšej miere obmedziť riziko popraskania paradajok a následnému vzniku hniloby, je vhodné klásť zvýšenú pozornosť na výber správnej odrody paradajok. V tomto prípade sa poraďte s odborníkmi, ktorí vám odporučia konkrétne odrody paradajok menej náchylné na popraskanie.
Pri odrodách paradajok menej náchylných na praskanie to býva uvedené. Jedná sa napríklad o tieto odrody: Bejbíno, Tipo, Toríno, Parto, Strillo, Dafne, Orfea, Orkado, Start, Partner. Dôležité je uvedomiť si, že na (ne)popraskaní paradajok má výrazný vplyv aj spôsob ich pestovania. Náchylnejšie na popraskanie sú paradajky pestované v nádobách.
Získajte osivo z vlastných paradajok, je to jednoduchéSprávne polievanie paradajok je alfou a omegou pri predchádzaní popraskania. Najväčšiu potrebu vody majú paradajky v období tvorby plodov. Pri zrení až toľko vlahy nepotrebujú. Nepriame opatrenie, ktoré zásobovanie paradajok vodou môže zefektívniť a skvalitniť, je mulčovanie. Vhodným mulčovaním (seno, slama či pokosená tráva) dokážeme obmedziť výpary z pôdy a zeminu tak udržíme dlhšie vlhkú aj pri vyšších vonkajších teplotách.
Každému pestovateľovi paradajok je ľúto znehodnotené plody vyhodiť. V prípade, že ich napadne pleseň či začnú podliehať hnilobe, neexistuje iné východisko. No keďže popraskanie paradajok nie je spôsobené chorobami ani škodcami, môžu sa konzumovať, kým nezačnú podliehať hnilobe. Vhodný je tak častejší zber paradajok a ich okamžité spracovanie či konzumácia.
Zistite, prečo sú chelátové hnojivá ideálnou voľbou pre zdravý rast rastlín aj v náročných pôdach.…
Apríl je v plnom prúde, stromy už začínajú pučať a na niektorých sa objavujú prvé…
Viete, čo je frigo sadba jahôd? Ak nie, oplatí sa poznať nasledujúce skutočnosti. (viac…)
Choroby ruží ako čierna škvrnitosť a múčnatka môžu rýchlo zničiť krásu vašich kvetov. Zistite, ako…
Poradíme tipy, ako prinavrátiť krásu vašej zelenej ploche, ak máte na trávniku fľaky. (viac…)
Krása a úžitok nemusia ísť proti sebe – práve naopak. V posledných rokoch sa v…