Dôvody, prečo sa oplatí túto sezónu vysadiť pór

prečo sa oplatí túto sezónu vysadiť pór Zdroj foto: Pixabay

Táto cibuľovina  je v našich záhradách nedocenená, a to je škoda. Prezradíme vám, prečo si túto sezónu vysadiť na záhone pór.

Je nenáročný na pestovanie a v našej kuchyni má bohaté využitie. Okrem skvelej chuti však skrýva v sebe množstvo vitamínov. Preto by sme nemali na túto zeleninu zabúdať a vysadiť si ju na svojom záhone.

Pór  má podobne ako cibuľa množstvo prospešných látok ako selén, draslík, karotén, vitamíny C a E. Okrem toho treba spomenúť, že je dobrým zdrojom železa, fosforu, folátov a vitamínu B6. Možno málokto vie, že okrem krčka sa dajú konzumovať aj listy, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínu C ( dvakrát viac ako v stonke).

Účinky póru na naše zdravie

Pór je výborným detoxikantom. Čistí krv, zbavuje naše telo mnohých toxínov a pomáha aj pri zažívacích ťažkostiach, ako je nadúvanie, kolika  či zápcha. Pór tiež posilňuje náš imunitný systém, preto naň nezabúdajte pri prevencii a liečbe vírusových ochorení a prechladnutí. Vďaka prospešným látkam, ktoré táto zelenina ukrýva, je pomocníkom pri stabilizácii cukru v krvi a dôležitým pre správnu činnosť mozgu. Býva tiež dôležitým zdrojom kyseliny listovej, podporuje  teda tvorbu svalov,  krviniek  a urýchľuje hojenie rán.

Zelenina a ovocie, ktoré obnovia váš pankreas

Odrody póru

Pór sa pestoval už v staroveku a dnes je rozšírený po celej Európe. Má dve botanicky a pestovateľsky odlišné formy.

Pór zimný – pravý sa vyznačuje dlhším vegetačným obdobím (približne 200 dní). Má mohutnejší rast a tmavozelené listy. Pór zimný je mrazuvzdorný. Teda môžete sa z jeho prospešných látok tešiť aj počas zimy. Dokáže prezimovať aj v chladnejších oblastiach.

3 druhy bylín s chuťou sladkého drievka, ktoré okorenia vašu kuchyňu

Pór letný – rastie rýchlejšie a čiže má kratšie vegetačné obdobie ( okolo 110 dní). Tiež má dlhšiu nezelenú časť ako pór zimný  a bledozelené listy. Jeho nevýhodou je, že v chladnejšom prostredí neprezimuje. Preto je určený na okamžité spracovanie a výsadbu iba počas sezóny.

Čítajte nás aj nabudúce. Povieme si zásady, ktoré sa vám zídu pri pestovaní póru.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close