Hnojenie popolom: Zásady, ktoré treba poznať

hnojenie popolom Zdroj foto: Pexels

Hnojenie popolom je osvedčený spôsob, ako do pôdy dostať potrebné živiny. Je potrebné však vedieť niekoľko pravidiel.

Hnojenie popolom pomáha mnohým záhradkárom k lepšej úrode. Popol je totiž významným zdrojom draslíka a vápnika. Ďalšou jeho dôležitou vlastnosťou je, že má dezinfekčné účinky. Aby ste čo najlepšie využili tieto pozitívne vlastnosti, treba ovládať niekoľko podstatných zásad.

Hnojenie popolom – základné zásady

Ešte v úvode je veľmi dôležité vedieť, že nie je popol ako popol. Na tento účel sa musí používať iba popol, ktorý pochádza z čistej drevnej hmoty bez zvyškov z domácnosti a chemických náterov. Určite sa na hnojenie nehodí ani popol, ktorý vznikol spaľovaním uhlia. Popol je vhodnou prímesou najmä, ak máte v záhrade ťažkú ílovitú zem s kyslou pôdnou reakciou. Ideálne, ak ho aplikujete v jeseni. Na kyslé ľahké pôdy sa aplikuje naopak na jar.

Semená na sadenie z vašej zeleniny: Ako získať vlastné osivo?

Zásady aplikácie hnojiva z popolu

  • Najvhodnejším spôsobom použitia hnojiva z popolu je jeho aplikácia do kompostu. Obohatí ho tak najlepším spôsobom.
  • Je potrebné tiež dbať, aby bol popol dobre zapracovaný do pôdy. Korene rastlín by nemali s ním prísť do priameho kontaktu.
  • Popol z dreva nedávajte spolu s vtáčím trusom alebo maštaľným hnojom.
  • Ani s hnojením popolom to nepreháňajte. Pri prehnanej aplikácii môže pôda obsahovať nežiaduce látky, ktoré sa niekedy nachádzajú v popole.
  • Nehnojte s drevným popolom rastliny, ktoré obľubujú kyslú pôdu, ako napríklad čučoriedky, azalky, hortenzie, paprade alebo magnólie.
  • popol z dreva neobľubuje ani zelenina, ktorá neznáša
  • Hnojenie popolom neaplikujte ani na trávnik. mohli by ste ho tak poškodiť.

 

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close