Jablká v kuchyni: Od prílohy po dezerty
Jablká sú jedným z najuniverzálnejších plodov v našej kuchyni. Od slaných jedál až po sladké pochúťky, poskytujú nekonečné možnosti, ako oživiť tradičné recepty. Jablká v kuchyni zaručene prinesú do vašich jedál osviežujúcu chuť a šťavnatosť. V tomto článku sa pozrieme na rôzne spôsoby, ako môžu jablká obohatiť vaše obedové stoly a poslúžiť ako základ pre zdravé sladkosti.
Jablká sa dajú využiť nielen ako súčasť hlavných chodov, ale zároveň úžasne dopĺňajú rôzne obedy ako príloha. Vyskúšajte napríklad pripraviť jablkový šalát. Je to chrumkavá príloha, ktorá úžasne skombinuje sladkú a pikantnú chuť.
Recept na jablkový šalát:
– 2 veľké jablká
– 1 cibuľa
– 1 PL oleja
– 1 PL jablčného octa
– soľ, čerstvé mleté čierne korenie
– bylinky podľa chuti (napr. tymián alebo rozmarín)
Jablká a cibuľu si nakrájajte na malé kúsky a opražte na panvici s olejom. Počas praženia pridajte jablkový ocot a dochuťte soľou, čiernym korením a bylinkami. Servírujte ako doplnok k mäsitým jedlám, alebo ako chutnú zeleninovú prílohu.
Ficus ginseng: Ideálna izbová rastlina pre začiatočníkovKeď príde reč na zdravé sladkosti, jablká sú absolútnou klasikou. Bez ohľadu na to, či hľadáte niečo na rýchle potlačenie sladkého hladu alebo pripravujete dezert pre celú rodinu, jablká vždy poslúžia.
Ikona medzi jablkovými dezertmi, jablková štrúdľa, je nielen chutná, ale taktiež relatívne jednoduchá na prípravu. Navyše, podľa výberu surovín môže byť aj relatívne zdravá.
Ingrediencie na štrúdľu:
– lístkové cesto
– 4 jablká
– 2 PL hnedého cukru
– 1 čajová lyžička mletej škorice
– 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
– hrozienka podľa uváženia
Jablká očistíme, zbavíme šupky, vykôstkujeme a nakrájame. Zmiešame ich so všetkými ingredienciami a rozložíme na rozvaľkané lístkové cesto, ktoré následne zvinieme. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia, kým štrúdľa nezíska peknú zlatistú farbu.
Skrášlite svoj domov rustikálnou výzdobouNa záver vám predstavíme jeden z najľahších spôsobov, ako si môžete pripraviť zdravé maškrty z jabĺk – jablkové chipsy. A na to, aby ste si ich užili, nepotrebujete nič viac než trochu času a rúru.
Potrebné zložky:
– jablká
– škorica
Jablká nakrájajte na tenké plátky, posypte škoricou a rozložte na plech s papierom na pečenie. Sušte v rúre pri teplote približne 100 stupňov Celzia, kým nebudú pekne chrumkavé.
Pripravili sme pre vás množstvo ďalších tipov a receptov, ako si vychutnať jablká vo vašej kuchyni. Pre viac informácií a inšpirácie navštívte našu stránku Naša Záhradka. Bon apetít!
Spoznajte užitočné rady, ktoré sa hodia záhradkárom i milovníkom prírody. Ako odlíšiť larvy motýľov a…
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…