Najbežnejší spôsob očkovania ovocných drevín. Viete, ako na to?

apple-2788599_960_720 Zdroj foto: pixabay.com

Ovocné dreviny možno rozmnožovať (vypestovať) troma rôznymi spôsobmi – generatívne (semenami), vegetatívne (priame rozmnožovanie, napríklad odrezkami) a vegetatívne (nepriame rozmnožovanie, poznáme očkovanie a vrúbľovanie).

Príprava podpníka

Pred samotným očkovaním je potrebné si pripraviť v predstihu podpník. Príprava podpníka pred očkovaním spočíva najmä v pravidelnom a dôslednom zavlažovaní počas vegetácie. Zhruba štrnásť až dvadsať dní pred vykonaním očkovania je potrebné odstrániť z podpníka celý obrast do výšky cca 25 až 30 cm na konárový krúžok. V mieste očkovania by mala byť hrúbka podpníkov minimálne 1 až 1,5 cm.

cherry-212601_960_720
zdroj: pixabay.com

Postup očkovania na T spôsob

Najbežnejšie používaným spôsobom očkovania ovocných drevín je očkovanie na T spôsob. Má svoje zákonitosti a svoj postup. Špeciálnym očkovacím nožom s rozšírenou hornou časťou čepele si najskôr narežeme na podpníku zárez v tvare písmena T.

3 fatálne chyby, ktoré robíme pri reze ovocných kríkov

Nasledujúcim krokom je, že opatrne si otvoríme kôru a dovnútra zasunieme pripravené očko, ktoré by malo mať dĺžku zhruba troch centimetrov. Následne si odrežeme kôru očka, ktorá presahuje priečny rez.

Ranu potom zaviažeme PVC, gumovou páskou či lykom. Keďže rana je malá, nie je potrebné zatierať ju štepárskym voskom. Po tom ako sa očko ujme, zvyšok listovej stopky odpadne pri jemnom dotyku. Po ujatí očka je potrebné uvoľniť úväz na opačnej strane ako bolo očko umiestnené.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close