Paprika a jej vynikajúce benefity na naše zdravie

paprika Zdroj foto: Pixabay.com

Mnohí odborníci na zdravú životosprávu stále prízvukujú, aby sme túto zeleninu zahrnuli do nášho každodenného jedálnička, najmä pre jej pozitívne účinky na srdce, krvný obeh i zrak.

V časoch, keď na starom kontinente ešte o tejto šťavnatej zelenine nik nesníval, dokázali z nej najmä Mexičania ukuchtiť mnohé chutné jedlá. O akej zelenine je reč?

Paprika – ďalší Kolumbov objav

Je to práve paprika, ktorá v súčasnej gastronómii predstavuje jednu z najfrekventovanejších ingrediencií a figuruje v receptúrach studenej i teplej kuchyne. Do európskeho jedálnička sa táto zelenina dostala zásluhou Kolumbových výprav, pretože priekopníkmi v jej pestovaní boli už spomínaní obyvatelia Južnej a Strednej Ameriky.

20 krásnych izbových rastlín, ktoré vyžadujú málo starostlivosti, časť prvá

Ako nám paprika prospieva?

Obsahuje vitamíny B, C, E. Takisto je zdrojom draslíka, horčíka, vápnika, železa, betakaroténu, lykopénu a vlákniny. Niet divu, že konzumáciu papriky prízvukujú mnohí odborníci na zdravú výživu. Dokazujú to i viaceré štúdie, podľa ktorých posilňuje srdce, stimuluje krvný obeh i zrak a spevňuje väzivové tkanivá.

Pomáha tiež pri žalúdočných, črevných problémoch, migrénach a podporuje chuť do jedla.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close