Molokhia: Exotická listová zelenina plná živín a chutí. Zdroj foto: Depositphotos
Prečo pestovanie molokhie môže byť celkom pre vás výhodné? Prezradíme vám, ako na to a plus dva chutné recepty, ktoré si môžete z tejto zdravej rastliny pripraviť.
Ak by ste mohli mať v záhrade rastlinu, ktorá je nielen chutná a zdravá, ale aj takmer bezstarostná na pestovanie, dali by ste jej šancu? Zoznámte sa s molokhiou, exotickou listovou zeleninou, ktorá si zaslúži svoje miesto vo vašej záhrade.
Molokhia (Corchorus olitorius), známa aj ako egyptský špenát alebo slez jutový, je obľúbenou rastlinou v kuchyniach Blízkeho východu a severnej Afriky. Okrem toho, že je bohatá na železo, vitamín C a vlákninu, má aj liečivé účinky. Navyše, jej pestovanie je jednoduché a nevyžaduje špeciálnu starostlivosť.
Ak hľadáte rastlinu, ktorá je odolná voči škodcom a môže sa pestovať aj v kvetináčoch na balkóne, molokhia je výbornou voľbou. Okrem listov sa dajú zužitkovať aj jej semená, ktoré sa používajú na pestovanie alebo na výrobu juty.
Molokhia je letnička, ktorá rýchlo rastie a v priaznivých podmienkach je pripravená na zber už za 50 až 60 dní. Najlepšie sa jej darí v teplých oblastiach so slnečným stanovišťom. Pôda by mala byť dobre priepustná, mierne kyslá a bohatá na živiny.
Semená molokhie majú tvrdú škrupinu, preto je dôležité ich pred výsadbou namočiť do horúcej vody na pár sekúnd a potom nechať odstáť vo vode izbovej teploty na 12 hodín. Potom ich vysaďte do zeme alebo do kvetináča. Ideálna teplota na klíčenie je okolo 24 °C, pričom prvé rastlinky sa objavia už do troch dní. V našim podmienkach sa molokhiu odporúča predpestovať, pretože teplota skoro na jar u nás nedosahuje nepretržite 24 °C. Táto rastlina tiež neznáša presádzanie, takže sa oplatí použiť kompostovateľné rašelinové kvetináče, aby ste mohli vykopať jamu a vložiť do nej celý kvetináč a rastlinu bez narušenia koreňov.
Molokhia je pripravená na zber už po 6 až 8 týždňoch. Na konzumáciu sa používajú mladé listy, ktoré sú jemnejšie a chutnejšie. Pri zbere použite ostré nožnice a zastrihnite horné časti rastliny, čo podporí jej opätovný rast.
Molokhia sa môže konzumovať surová v šalátoch, varená v polievkach alebo pripravená ako príloha k mäsu. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, C a antioxidantov, čo z nej robí skvelú voľbu pre zdravú stravu.
Ingrediencie:
Postup:
Tento recept je jednoduchý, chutný a bohatý na živiny. Dobrú chuť!
Ingrediencie:
Postup:
Pestovanie molokhie je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá nenáročnú, ale vysoko výživnú rastlinu do svojej záhrady alebo na balkón. S minimálnou starostlivosťou vám zabezpečí bohatú úrodu po celú sezónu. Tak prečo neskúsiť pestovanie molokhie?
Žlté listy na hortenzii môžu znamenať niekoľko problémov. Odhaľte, o čo konkrétne ide. (viac…)
Kručinka farbiarska je nenáročná trvalka s liečivými účinkami a žiarivými žltými kvetmi. Zistite, ako na…
Vedeli ste, že v prírode slovo burina neexistuje a že takmer každé nechcené rastliny v…
Odkvitnuté kvety orgovánu môžu pôsobiť na obľúbenom kríku nevzhľadné, preto ich niektorí pestovatelia odstraňujú. Je…
Pestovanie rastlín pri demencii sa javí ako účinná forma terapie a na ľudské zdravie má…
Očarujúci Ficus Ginseng – Ideálny bonsai pre začiatočníkov. Ak neveríte, presvedčte sa na vlastnej koži.…