Pestovanie sladkých zemiakov nie je náročné, práve naopak. Tu sú užitočné inšpirácie.
Sladké zemiaky sú dobrým tipom pre pestovateľov, ktorí chcú mať v záhrade zdravé a chutné plodiny. S ich sladkou chuťou a vysokou výživovou hodnotou sú sladké zemiaky obľúbené po celom svete. Pestovanie sladkých zemiakov môže byť pomerne jednoduché, ak dodržíte niekoľko kľúčových krokov a správnu techniku. V tomto článku vám poskytneme praktického sprievodcu, ktorý vám pomôže dosiahnuť úspešnú úrodu sladkých zemiakov.
Prvým krokom pri pestovaní tejto zeleniny je vybrať správnu odrodu. Existuje ich veľa. Medzi najbežnejšie odrody patria Beauregard, Covington, Jewel, Tekken a Georgia Jet. Zvoľte si odrodu, ktorá vyhovuje vášmu regiónu a požiadavkám na pestovanie.
Sladké zemiaky majú radi dobre priepustnú pôdu s dostatočným množstvom organických látok. Pred výsadbou odporúčame pôdu obohatiť kompostom alebo hnojom. Dobrá drenáž je tiež dôležitá, pretože sladké zemiaky netolerujú prebytok vody.
Optimálny čas na výsadbu sladkých zemiakov je po poslednom mraze, keď teplota pôdy dosiahne približne 16-18 °C. Batáty sa u nás pestujú výhradne z predpestovaných sadeníc. Rastliny netolerujú mráz. Sadenice saďte do pripravených zvýšených záhonov s natiahnutou čiernou fóliou tak, že najskôr urobíte otvor do fólie, potom vyhĺbite jamku hlbokú aspoň 30 až 40 cm, do ktorej dáte sadenicu. Rady by mali byť od seba vzdialené 120 cm. Ideálna teplota na rast je okolo 24 °C.
Sladké zemiaky vyžaduje pravidelnú starostlivosť počas rastu. Zabezpečte im dostatok slnečného svetla, najmenej šesť hodín denne. Pravidelne zalievajte, najmä počas takéhoto obdobia. Dbajte však na to, aby pôda nebola premočená, pretože to by mohlo spôsobiť hnilobu koreňov.
Sladké zemiaky je možné zberať, keď rastliny dosiahnu plnú zrelosť. Väčšinou to býva 90 až 120 dní po výsadbe. Dobre dozreté batáty majú intenzívnejšiu farbu a sladšiu chuť. Starostlivo ich vykopte vidlami alebo rukami a očistite od pôdy.
Po zbere je dôležité sladké zemiaky správne skladovať, aby si uchovali čerstvosť. Skladujte ich v tmavej, suchej a chladnej miestnosti pri teplote okolo 13 °C. Vyvarujte sa umiestneniu zemiakov do chladničky, pretože to môže spôsobiť ich zhoršenie chuti.
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…