Záhrada

Pestovanie sladkých zemiakov: Praktický sprievodca

Pestovanie sladkých zemiakov nie je náročné, práve naopak. Tu sú užitočné inšpirácie.

Sladké zemiaky sú dobrým tipom pre pestovateľov, ktorí chcú mať v záhrade zdravé a chutné plodiny. S ich sladkou chuťou a vysokou výživovou hodnotou sú sladké zemiaky obľúbené po celom svete. Pestovanie sladkých zemiakov môže byť pomerne jednoduché, ak dodržíte niekoľko kľúčových krokov a správnu techniku. V tomto článku vám poskytneme praktického sprievodcu, ktorý vám pomôže dosiahnuť úspešnú úrodu sladkých zemiakov.

Ktoré vône z vašej záhrady či kuchyne liečia? Časť II.

Výber odrody

Prvým krokom pri pestovaní tejto zeleniny je vybrať správnu odrodu. Existuje ich veľa. Medzi najbežnejšie odrody patria Beauregard, Covington, Jewel, Tekken a Georgia Jet. Zvoľte si odrodu, ktorá vyhovuje vášmu regiónu a požiadavkám na pestovanie.

Príprava pôdy

Sladké zemiaky majú radi dobre priepustnú pôdu s dostatočným množstvom organických látok. Pred výsadbou odporúčame pôdu obohatiť kompostom alebo hnojom. Dobrá drenáž je tiež dôležitá, pretože sladké zemiaky netolerujú prebytok vody.

Výsadba

Optimálny čas na výsadbu sladkých zemiakov je po poslednom mraze, keď teplota pôdy dosiahne približne 16-18 °C. Batáty sa u nás pestujú výhradne z predpestovaných sadeníc. Rastliny netolerujú mráz. Sadenice saďte do pripravených zvýšených záhonov s natiahnutou čiernou fóliou tak, že najskôr urobíte otvor do fólie, potom vyhĺbite jamku hlbokú aspoň 30 až 40 cm, do ktorej dáte sadenicu. Rady by mali byť od seba vzdialené 120 cm. Ideálna teplota na rast je okolo 24 °C.

Starostlivosť o rastliny

Sladké zemiaky vyžaduje pravidelnú starostlivosť počas rastu. Zabezpečte im dostatok slnečného svetla, najmenej šesť hodín denne. Pravidelne zalievajte, najmä počas takéhoto obdobia. Dbajte však na to, aby pôda nebola premočená, pretože to by mohlo spôsobiť hnilobu koreňov.

Zber a skladovanie

Sladké zemiaky je možné zberať, keď rastliny dosiahnu plnú zrelosť. Väčšinou to býva 90 až 120 dní po výsadbe. Dobre dozreté batáty majú intenzívnejšiu farbu a sladšiu chuť. Starostlivo ich vykopte vidlami alebo rukami a očistite od pôdy.

Po zbere je dôležité sladké zemiaky správne skladovať, aby si uchovali čerstvosť. Skladujte ich v tmavej, suchej a chladnej miestnosti pri teplote okolo 13 °C. Vyvarujte sa umiestneniu zemiakov do chladničky, pretože to môže spôsobiť ich zhoršenie chuti.

Nely 3010

Recent Posts

Trávenie počas Vianoc: Tieto bylinky vás zachránia po ťažkých jedlách

Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…

21 hodín ago

Škodia vonné sviečky zdraviu? Pravda, ktorú potrebujete vedieť

Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…

2 dni ago

Netradičné vianočné recepty: Chutné a zdravé alternatívy pre každého

Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…

3 dni ago

Ako sa počas Vianoc starať o zdravie pečene: Praktické tipy na zdravšie sviatky

Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…

4 dni ago

Bylinkové čaje proti nespavosti: Aké je tajomstvo pokojnej noci?

Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…

5 dní ago

Sterilizovaný hlávkový šalát ako chutná príloha k jedlu, a nielen to

Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…

6 dní ago