Praktická príručka: Ako na predpestovanie priesad v interiéri

praktická príručka, ako predpestovať vo vnútri Zdroj foto: Pixabay

Predpestovanie prináša niekoľko výhod. Ak začínate bez predchádzajúcich skúseností, zíde sa vám praktická príručka, ako na to.

Praktická príručka, ako na predpestovanie semien v interiéri

Chystáte sa založiť záhradu a neviete, ako na to? Vyskúšajte naše rady, ako sa dajú niektoré rastliny predpestovať vo vnútri. Skúsení záhradkári poznajú, že predpestovanie prináša niekoľko výhod. Spoznajte, akých.

Aké sú výhody pestovania semien v interiéroch?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo ľudia radi predpestujú semená v interiéroch. Prvý dôvod je, že ušetríte a dá sa takto recyklovať odpad. Napríklad môžete použiť plastové obaly od jogurtov, ktoré umyjete, alebo papierový obal od vajíčok. Ďalším dôvodom, prečo ľudia radi predpestujú vlastné priesady, je to, že môžete doslova začať pestovať hocičo, nielen hotové sadenice, ktoré dostanete kúpiť v záhradkárstve. Ak sa obmedzujete na rastliny, ktoré predáva miestny skleník, máte menej možností.

Ako vypestovať zdravé klíčky v zaváracom pohári

Pri predpestovaní vlastných sadeníc sú dôležité podmienky, ktoré rastlinám zabezpečíte, a to voda, slnečné svetlo a vhodný substrát. Takto získate väčšiu kontrolu nad svojimi rastlinami a mohlo by to znamenať, že budete mať zdravšie priesady vhodné práve do vášho prostredia.

Predpestovaním priesad sa dá tiež urýchliť zber úrody aspoň o 2 až 3 týždne.

Kedy začať s predpestovaním?

Termín výsevu záleží od viacerých skutočností. Napríklad od plánovanej výsadby na záhon, od podmienok a od druhu pestovaných rastlín. Netreba však začínať príliš skoro, aby nedošlo k takzvanému prerasteniu priesad, čo zníži do budúcna ich životaschopnosť.

Približné časy výsevu pri niektorých druhoch zeleniny a byliniek:

Mrkva (marec – koniec júla), uhorky ( február – máj), kel ružičkový ( február až stred mája), paprika ( stred februára – začiatok marca), paradajky (začiatok marca), petržlen ( koniec marca), kapusta biela alebo červená (január – máj), kaleráb (začiatok apríla), reďkovka (marec – máj), šalát hlávkový (marec – stred júla), zeler (marec), mäta (marec – máj), dúška tymianová (marec – máj), rasca (koniec marca), pestrec (máj – jún), rozmarín (marec – jún)

Vrecko s osivom: Viete, ako ho správne čítať?

Dbajte na vhodné podmienky

Pri predpestovaní je veľmi dôležitá teplota vzduchu. Záleží tiež od druhu pestovanej rastliny a pohybuje sa od 10 do 22 až 28 °C. Takisto treba teplotu striedať, keďže vo vonkajšom prirodzenom prostredí dochádza počas noci k poklesu teploty aspoň o 3 °C. Po vzídení prvých lístkov teplotu postupne mierne zvyšujeme. Ku koncu predpestovania je naopak potrebné teplotu opäť znižovať a regulovať v závislosti od teploty vzduchu vo vonkajšom prostredí, aby rastliny po presadení na vonkajší záhon neutrpeli teplotný šok.

Niektoré druhy predpestovanej zeleniny je potrebné po vyklíčení a vytvorení aspoň dvoch lístkov pikírovať. To znamená, že rastlinky preriedime a popresádzame do vhodného substrátu na zakorenenie.

Ďalšou dôležitou podmienkou je dostatok svetla a vlaha. Zasadené semená zalievame pravidelne odstátou vodou (určite nie studenou), so závlahou to netreba preháňať, no však ani ju zanedbávať.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close