Prečo špenát nesmie chýbať vo vašej záhrade?

Prečo pestovať špenát www.pixabay.com

Zelené listy tejto rastliny patria medzi najvýživnejšie potraviny na svete.

Aj keď špenát nepatril  najmä v detstve k našim obľúbeným jedlám, naše mamky a staré matere dobre vedeli, prečo si máme z neho občas dopriať aj napriek nie príliš vábivému vzhľadu. Je totiž zdrojom veľkého množstva výživných látok. Jedna porcia obsahuje viac ako odporúčanú dávku vitamínov K a A, takmer celú dávku mangánu a kyseliny listovej a 40 percent horčíka. A to nie je ani zďaleka všetko. Nájdete v ňom množstvo ďalších živín vrátane vlákniny, vápnika a bielkovín.

Prevencia proti rakovine

Vedeli ste, že špenát pôsobí ako prevencia proti rakovine? Je v nej totiž viac ako desať rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Bojujú proti účinkom nebezpečných voľných radikálov, ktoré sa spájajú práve s týmto zákerným ochorením. Istý výskum napríklad ukázal, že ženy, ktoré pravidelne konzumujú špenát, menej riskujú rakovinu prsníka. Vedci sa tiež nazdávajú, že môže pomôcť aj pri rakovine kože či žalúdka.

Časopis Journal of Nutrition v roku 2004 zverejnil výskum, v ktorom zistili, že špenát obsahuje karotenoid neoxantín, ktorý ničí bunky rakoviny prostaty. Flavonoid zvaný kaempferol zas znižuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov.

Jedlé kvety a vňať z vašej záhrady, ktoré vyhadzujeme

Potravina pre naše srdce

Okrem vyššie zmienených účinkov špenát je prospešný aj pre naše srdce. Môžu za to jeho antioxidačné vlastnosti , ktoré dokážu predísť škodlivej oxidácii cholesterolu. Tá je pre srdce i cievy mimoriadne nebezpečná. Horčík zas zabezpečuje zdravý krvný tlak, rovnako ako draslík, pričom špenát zároveň obsahuje málo sodíka, ktorého nadbytok tlak zvyšuje. Skúste si dať čo i len malý špenátový šalát, uvidíte, že sa to na vašom tlaku prejaví.

Znižuje riziko predčasnej smrti

Výskum z roku 2007 uvádza, že táto výživná zelenina dokáže vďaka spomínanej kyseline listovej znížiť riziko mŕtvice. Avšak treba ďalšie výskumy, ktoré by toto tvrdenie potvrdili. Kyselinu listovú by si mali dopriať aj tehotné ženy, pretože je mimoriadne dôležitá pre správny vývin plodu.

Ako zatočiť s mravcami

Aby vám to lepšie myslelo

Táto zelenina zabezpečí, aby vám to lepšie myslelo.  Pravidelnou konzumáciou špenátu totiž ochránite váš mozog pred prejavmi predčasného starnutia.

Pre lepší zrak

Máte problémy so zrakom? Siahnite po špenáte. Pomáha dokonca aj pri makulárnej degenerácii spôsobenej vekom. Je totiž dobrým zdrojom betakaroténu či luteínu, ktoré prospievajú očiam.

Zabraňuje odvápňovaniu kostí

Vitamín K, ktorý sa nachádza  v tejto zelenine, vie zadržiavať vápnik v kostiach, takže sú pevnejšie. Preto je výbornou prevenciou proti osteoporóze.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close