Tento sirup patrí medzi najobľúbenejšie, a to vďaka vhodnej kombinácii chutí, ktorá nás dokáže osviežiť. Pripravte si domáci pomarančový sirup.
1 liter pomarančovej šťavy, 15 g kyseliny citrónovej alebo vínnej, 1,5 kg kryštálového cukru
Postup
Umyté pomaranče rozkrojíme nožom z nehrdzavejúcej ocele, vytlačíme z nich šťavu, precedíme cez šatku, dáme do vhodnej nádoby a na sporáku dobre zohrejeme.
Prisypeme cukor a za stáleho miešania ho necháme roztopiť. Pridáme kyselinu, pozberáme špinavú penu, ktorá sa utvorila na povrchu, hneď nalejeme do čisto umytých, ohriatych fliaš, dobre uzavrieme a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.
Ak milujete chuť citrusov, môžete vyskúšať i citrónový sirup.
Budeme potrebovať
1 l citrónovej šťavy, 2,5 kg kryštálového cukru
Postup
Umyté citróny rozkrojíme nožom z nehrdzavejúcej ocele, vytlačíme z nich šťavu, precedíme cez šatku, dáme do vhodnej smaltovanej alebo hliníkovej nádoby a dobre zohrejeme. Pridáme cukor, za stáleho miešania ho roztopíme a šťavu znova precedíme cez šatku. naplníme do čisto umytých, ohriatych fliaš, ktoré dobre uzavrieme a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.
Tipy na záver
pri príprave ovocných sirupov, tak ako pri každom konzervovaní sterilizáciou, dbáme na čistotu. Ovocie pred prípravou umyjeme, odstránime nahnité časti a vylisujeme vhodným spôsobom. Ovocnú šťavu privedieme čo najrýchlejšie do varu a hneď prisypeme určenú dávku cukru.
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…