Vedeli ste, že aj zo sliviek sa dá urobiť sirup? Vyskúšajte.
Ak ešte nemáte v zásobe žiadny sirup, alebo jednoducho chcete vyskúšať i netradičnú chuť a spotrebovať slivky z vašej záhrady, tak ste na správnej adrese. Tu je recept, ktorý sa oplatí vyskúšať.
1 liter slivkovej šťavy, 500 g kryštálového cukru, 5 g kyseliny citrónovej alebo vínnej
Zrelé slivky umyjeme, roztlačíme a necháme kvasiť dva dni. Potom ich vhodným spôsobom vylisujeme a šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu stočíme gumovou hadičkou alebo ju opatrne precedíme cez bavlnenú šatku.
Potom zmiešame s cukrom a rýchlo privedieme do varu. Pridáme kyselinu, pozberáme špinavú penu, ktorá sa utvorila na povrchu, a naplníme do čistých, ohriatych fliaš. Uzavrieme a vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 30 minút pri teplote 85 °C alebo od bodu varu 10 minút. Po sterilizácii necháme vychladnúť a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.
Máme pre vás tipy, ako si vyrobiť hračky pre mačky, ktoré budú milovať. Nechajte sa…
Fakty o hadoch sú fascinujúce. Tieto tvory sú často obklopené mýtmi, strachom či nepochopením. Čo…
Klinček záhradný patrí medzi kvety, ktoré zaujmú na prvý pohľad svojou eleganciou a pestrosťou. Pestovanie…
Máte doma zajaca či morča? Viete prečo strihať hlodavcom pazúre? Tu sú odpovede na dôležité…
Kto by odolal šťavnatým strapcom sladkého hrozna, ktoré sú plné chuti, vitamínov a slnečných lúčov?…
Plánujete tento rok vlastnú zeleninovú záhradu, či pestovanie drobného ovocia? Spoznajte 4 základné podmienky, ktoré…