Recepty a nápady

Recept na sterilizovaný hríbový šalát

Pre tých, ktorí milujú jedlá z húb, prinášame zaujímavý recept. Pripravte si skvelý sterilizovaný hríbový šalát.

Na sterilizovaný hríbový šalát budeme potrebovať:

Mladé hríby,  50 g cibule, 2,5 dl octu, 20 g kryštálového cukru, 20 g soli, niekoľko zrniek čierneho a nového korenia, jeden bobkový list.

Zdroj foto: Pixabay.com

Postup:

Malé, tvrdé huby očistíme, umyjeme studenou vodou, dáme do rajnice, zalejeme vodou, trochu osolíme a povaríme približne desať minút. V ďalšom kroku vodu scedíme a vychladnuté hríby poukladáme do pohárov, pričom ich poprekladáme cibuľou, ktorú sme pokrájali na kolieska. Ocot, 5 dl vody, soľ, cukor, bobkový list a celé nové a čierne korenie chvíľu povaríme a vychladnutým roztokom zalejeme hríby.

Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanom vložkou a od bodu varu sterilizujeme 20 minút. Vyberieme z hrnca a vychladnuté uskladníme v tmavej a suchej miestnosti.

Tento hríbový šalát je nielen veľmi chutný, ale aj zdravý. „Huby všeobecne obsahujú množstvo prospešných látok. Číňania to vedia už 6-tisíc rokov. Tam sa odjakživa liečili hubami, tak ako u nás bylinkami,“ vraví mykologička Ivona Kautmanová, cituje ju portál preventivne.sk.

„Huby obsahujú veľké množstvo bielkovín, cukrov, konkrétne polysacharidov, majú veľký obsah vlákniny a veľmi nízky obsah tukov. Povedala by som, že je to potravina budúcnosti. Obsahujú rôzne vitamíny, napríklad riboflavín, tiamín, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, vitamín E, provitamín A. Vitamín C, biotín a betakarotén. Také obyčajné kuriatko má viac vitamínu A ako mrkva. Obsahujú tiež obrovské množstvo stopových prvkov v stráviteľnej forme. Je medzi nimi vápnik, jód, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén, sodík, síra či zinok,“ dodáva odborníčka na huby.

Nely 3010

Recent Posts

Ako pestovať mätu: Jednoduché rady a aké druhy poznáme

Prinášame vám užitočné tipy, ako pestovať mätu a tiež jej využitie v kuchyni. (viac…)

17 minút ago

8 bylín pre kulinárov, ktoré môžete pestovať v tieni

Väčšina liečivých rastlín obľubuje slnečné stanovištia. Existuje však 8 bylín pre kulinárov, ktorým sa bude…

1 deň ago

Výsadba ruží v záhrade: Týmto 5 miestam sa pri sadení určite vyhnite

Výsadba ruží nie je zložitá, no predsa len niečo treba o nej vedieť, aby ste…

2 dni ago

Ako dlho žije králik? Možno vás prekvapí, čo všetko vplýva na dĺžku jeho života

Premýšľate, ako dlho žije králik a čo všetko ovplyvňuje jeho vek? Odpoveď nie je taká…

3 dni ago

Žltnutie astier: Tichý zabijak krásy vo vašej záhrade, čo s tým?

Žltnutie astier je častým problémom, ktorý môže zaskočiť aj skúseného záhradkára. Za touto zradnou zmenou…

4 dni ago

Zálievka zeleniny s hnojením: Kedy polievať, čo pridať a ako si urobiť vlastné superhnojivo

Ak túžite po šťavnatých paradajkách, chrumkavej mrkve či sladkých paprikách, samotná voda nestačí. Práve zálievka…

5 dní ago