Zdroj foto: Pixabay.com
Pre tých, ktorí milujú jedlá z húb, prinášame zaujímavý recept. Pripravte si skvelý sterilizovaný hríbový šalát.
Mladé hríby, 50 g cibule, 2,5 dl octu, 20 g kryštálového cukru, 20 g soli, niekoľko zrniek čierneho a nového korenia, jeden bobkový list.
Postup:
Malé, tvrdé huby očistíme, umyjeme studenou vodou, dáme do rajnice, zalejeme vodou, trochu osolíme a povaríme približne desať minút. V ďalšom kroku vodu scedíme a vychladnuté hríby poukladáme do pohárov, pričom ich poprekladáme cibuľou, ktorú sme pokrájali na kolieska. Ocot, 5 dl vody, soľ, cukor, bobkový list a celé nové a čierne korenie chvíľu povaríme a vychladnutým roztokom zalejeme hríby.
Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanom vložkou a od bodu varu sterilizujeme 20 minút. Vyberieme z hrnca a vychladnuté uskladníme v tmavej a suchej miestnosti.
Tento hríbový šalát je nielen veľmi chutný, ale aj zdravý. „Huby všeobecne obsahujú množstvo prospešných látok. Číňania to vedia už 6-tisíc rokov. Tam sa odjakživa liečili hubami, tak ako u nás bylinkami,“ vraví mykologička Ivona Kautmanová, cituje ju portál preventivne.sk.
„Huby obsahujú veľké množstvo bielkovín, cukrov, konkrétne polysacharidov, majú veľký obsah vlákniny a veľmi nízky obsah tukov. Povedala by som, že je to potravina budúcnosti. Obsahujú rôzne vitamíny, napríklad riboflavín, tiamín, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, vitamín E, provitamín A. Vitamín C, biotín a betakarotén. Také obyčajné kuriatko má viac vitamínu A ako mrkva. Obsahujú tiež obrovské množstvo stopových prvkov v stráviteľnej forme. Je medzi nimi vápnik, jód, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén, sodík, síra či zinok,“ dodáva odborníčka na huby.
Prinášame vám užitočné tipy, ako pestovať mätu a tiež jej využitie v kuchyni. (viac…)
Väčšina liečivých rastlín obľubuje slnečné stanovištia. Existuje však 8 bylín pre kulinárov, ktorým sa bude…
Výsadba ruží nie je zložitá, no predsa len niečo treba o nej vedieť, aby ste…
Premýšľate, ako dlho žije králik a čo všetko ovplyvňuje jeho vek? Odpoveď nie je taká…
Žltnutie astier je častým problémom, ktorý môže zaskočiť aj skúseného záhradkára. Za touto zradnou zmenou…
Ak túžite po šťavnatých paradajkách, chrumkavej mrkve či sladkých paprikách, samotná voda nestačí. Práve zálievka…