Recepty a nápady

Zeleninové šaláty v sladkokyslom náleve (1)

Zeleninové zmesi pripravujeme najmenej z troch druhov zelenín. Dajú sa použiť ako chutná príloha či súčasť zeleninových jedál. Ako pripraviť chutné a zdravé zeleninové šaláty v sladkokyslom náleve?

Čo tak tento rok spestriť Vianoce zeleninovým šalátom? Môže byť chutnou prílohou a po sterilizovaní vám vydrží dlho. Najskôr si pripravíme základný recept na nálev.

Zloženie nálevu na zeleninové šaláty: Na 1 liter 8% octu pridáme: 2 litre vody, 100 g soli, 350 g cukru. Tento nálev plníme ešte pred pridaním zeleninovej zmesi do 1/4 objemu pohára. Na dno môžeme ale nemusíme pridať niekoľko semienok čierneho a nového korenia. Zjemnenie chuti dosiahneme pridaním jedlého oleja na dno pohára. Pri pohári s obsahom 370 ml stačí jedna polievková lyžica, do pohára s obsahom 720 ml pridáme 2 a do litrových pohárov 3 polievkové lyžice.

Zelenina a ovocie: Aby boli s deťmi kamoši!

Do pohára s nadávkovaným olejom, korením a nálevom plníme zeleninovú zmes tak, aby vrchná vrstva spolu s nálevom siahala 10 až 15 mm pod okraj pohára. Ináč je nebezpečenstvo, že počas sterilizácie unikne olej. Zeleninu však môžeme plniť nielen zmiešanú, ale jednotlivé zeleniny môžeme nakladať postupne vo vrstvách.

Recepty na zeleninové šaláty

Paprikový šalát

600 g surovej zelenej papriky nakrájanej na rezance, 300 g uhoriek nakrájaných na 3 mm hrubé rezy, 100 g cibule nakrájanej na kolieska. Polovicu dávky môžeme nahradiť na štvrťky pokrájanými červenými rajčiakmi.

Cibuľový šalát

500 g cibule nakrájanej na kolieska, 250 g zelených rajčiakov nakrájaných na plátky alebo kolieska, 250 g varenej mrkvy nakrájanej na kolieska.

Nabudúce vám prezradíme ďalšie tri recepty na zeleninové šaláty plus ako zeleninové zmesi sterilizovať.

Množstvo zaujímavých receptov na zeleninové šaláty nájdete TU.

Nely 3010

Recent Posts

Rez malín: Kedy a ako ich správne ostrihať, aby úroda stála za to?

Každý skúsený pestovateľ vie, že rez malín nemôže zanedbať. Ak áno, pripravuje sa tak totiž…

22 hodín ago

Aké hnojivá vybrať na jar pre hustý trávnik bez machu a bohatú úrodu zeleniny?

Chcete mať krásny zelený trávnik či bohatú úrodu? Poradíme vám, aké hnojivá vybrať na jar,…

2 dni ago

Kam patrí kečup? Chladnička vs. špajza a skryté riziká kupovaného produktu

Položili ste si niekedy otázku "Kam patrí kečup?" Môžete ho skladovať v špajzách alebo ho…

3 dni ago

Konštrukcie pre maliny: Ako im vytvoriť dokonalú oporu pre bohatú úrodu?

Pestujete maliny? Potom by ste nemali podceniť konštrukcie pre maliny, ktoré sú dôležité pre ich…

4 dni ago

Výsev do voľnej pôdy: Kedy a ako začať?

Prvé slnečné lúče a vôňa prebúdzajúcej sa zeme lákajú záhradkárov von. Jar je tu a…

5 dní ago

Príprava skleníka a fóliovníka: Kľúč k bohatej úrode

Aká je vaša príprava skleníka a fóliovníka? Nezabúdate na obnovu pôdy či jej závlahu? V…

6 dní ago