Sirup, mušt, džem? 3 skvelé recepty, ktoré sa dajú spraviť z jahôd

jahody, ovocie www.pixabay.com

Milujete jahodový džem, mušt či sirup? Čo tak pripraviť si tieto chutné dobroty podľa starých receptov bez pridania novodobých „urýchľovačov“?

Ak vám práve na záhradke dozrievajú jahody, môžete si z nich pripraviť veľa skvelých dobrôt. Prinášame vám staré osvedčené recepty, ktoré treba určite vyskúšať.

Jahodový sirup

1 liter jahodovej šťavy, 500 g kryštálového cukru, 5 g kyseliny citrónovej

Postup

Zrelé jahody zo záhrady rýchlo premyjeme pod tečúcou vodou, očistíme, prelisujeme a necháme postáť. Keď sa kal usadí, čistú šťavu precedíme cez šatku, zmiešame s cukrom a a za stáleho miešania rýchlo privedieme do varu. Potom pridáme kyselinu, pozberáme špinavú penu, ktorá sa vytvorila na povrchu, nalejeme do čisto umytých , ohriatych fliaš a zaviažeme celofánom alebo pergamenom. Vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 30 minút pri teplote 85 °C alebo od bodu varu 10 minút. Po sterilizácii necháme vychladnúť a uložíme na suché, tmavé a chladné miesto.

Recept na vynikajúci domáci bazový sirup

Jahodový mušt

Zrelé jahody. Na 1 l jahodovej šťavy 2 g kyseliny citrónovej a 150 g kryštálového cukru.

Postup

Dobre zrelé jahody rýchlo umyjeme pod tečúcou vodou, zbavíme stopiek, roztlačíme a hneď vylisujeme. Získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal, a čistú precedíme cez šatku. Pridáme kyselinu citrónovú a cukor a necháme roztopiť. Naplníme do pripravených umytých fliaš, ktoré dobre zaviažeme dvojitým celofánom alebo pergamenom  a v zaváracom hrnci s dierkovanou vložkou sterilizujeme v pare 20 minút pri teplote 80 °C alebo od bodu varu 5 minút. Vychladené vyberieme z hrnca a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.

Jahodový džem

2 kg jahôd, 1 kg kryštálového cukru

Postup

Pekné, zrelé jahody rýchlo umyjeme vo viacerých vodách, očistíme a dve tretiny dáme do širokej rajnice. Dobre uvaríme dohusta, pridáme cukor a varíme, až kým sa neroztopí. Potom pridáme ostatné jahody a za stáleho miešania uvaríme dohusta. Či je džem uvarený, zistíme tak, že trocha kvapneme na tanier. Ak po vychladnutí stuhne, je hotový. Polovychladnutý džem nalejeme do pripravených pohárov a vychladnutý zaviažeme celofánom.

 

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close