Šošovica ako dávne platidlo: Na toto sme rokmi zabudli

Tieto drobné okrúhle kolieska, ktoré sú plné výživných látok, stále v sebe skrývajú malé tajomstvá.

Šošovica, strukovina plná energie, ktorá nás často zachráni, ak potrebujeme navariť výdatné, sýte a lacné jedlo. Odkiaľ sa vlastne vzala?

Namiesto peňazí šošovica

Viete si dnes predstaviť, že by ste zaplatili za nákup šošovicou? Tak tomu totiž bolo kedysi. Šošovica je známa už niekoľko storočí a viaceré zdroje tvrdia, že pochádza zo Stredného východu, kde slúžila ako výmenné platidlo pri obchodovaní. Prvý recept na šošovicový pokrm sa našiel v Ríme už v 4. storočí p.n.l..

Šošovicové bohatstvo

Napriek tomu, že túto strukovinu nahradili peniaze, hodnotu šošovice netreba podceňovať. Skrýva v sebe bohatstvo, aj keď odlišného charakteru. Šošovica má významný obsah esenciálnych aminokyselín. Preto sa často považuje za ideálnu náhradu mäsa. Zasýti vás a poskytne vám dostatok energie. Môže za to komplex sacharidov, ktoré zabezpečujú plynulý prísun glukózy do krvi a buniek. Organizmus si tak udržiava počas niekoľkých hodín rovnomernú hladinu cukru a glukózy. Táto hladina predstavuje veľký význam pre činnosť nášho mozgu a nervov. Šošovica je tiež skvelý zdroj železa, vápnika a draslíka. A dobrá správa pre tie z nás, ktoré chudneme, táto strukovina pomáhať bojovať s odbúravaním podkožného tuku.

Zelenina a ovocie: Aby boli s deťmi kamoši!

Šošovicou k duševnej rovnováhe

Okrem spomínaných výživných látok vedci odhalili i ďalšie prospešné účinky šošovicových „dukátov“. Drobná strukovina vraj skrýva v sebe množstvo vysoko aktívnych látok a minerálov (najmä zinok), ktoré posilňujú činnosť nervov, mozgu a obličiek. Zabezpečuje vitalitu a duševnú rovnováhu. Šošovica teda zaháňa únavu a zvyšuje vašu výkonnosť!

Zázvor a jeho benefity pre naše zdravie a krásu

Čo ste o šošovici možno nevedeli…

– okrem najznámejšej hnedej odrody existujú dva druhy – zelená a červená. Zelená odroda šošovice pochádza z Francúzska a je chuťovo najvýraznejšia. Má pikantnú chuť s nádychom orieškov. Červená odroda tejto strukoviny je považovaná za jednu z najsladších i najchutnejších a predstavuje základnú prísadu indickej či tureckej kuchyne.

– čím sú zrnká šošovice menšie, tým intenzívnejšia je ich chuť.

– nelúpaná šošovica môže byť v domácnosti uskladnená až jeden rok. Podmienkou je umiestnenie na suchom, vzdušnom a tmavom mieste.

– chuť šošovice zintenzívni napríklad estragón, kôpor, bobkový list, rozmarín, či bazalka.

 

Nely 3010

Recent Posts

Ako založiť kvetinovú záhradu, ktorá vám zmení deň. Stačí začať správne!

Hľadáte tipy, ako založiť kvetinovú záhradu, ktorá bude lákať pohľady a tiež poteší i váš zrak? Tu…

6 hodín ago

Jarné mrazy – postrach záhradkárov, ako ochrániť rastliny

Jarné mrazy dokážu napáchať veľké škody, no nie v prípade, ak ste na ne pripravení.…

1 deň ago

Ekologický chov domácich zvierat: 5 jednoduchých pravidiel, ktoré šetria našu planétu

Ako môže ekologický chov domácich zvierat znížiť ekologickú stopu vášho maznáčika? Objavte 5 jednoduchých pravidiel…

2 dni ago

Záhradnícke zlato pre zdravie: Tieto rastliny pre diabetikov by ste mali poznať

Trpíte cukrovkou? Vedeli ste, že rastliny pre diabetikov môžete dopestovať aj na vlastnej záhrade? Zistite,…

3 dni ago

Nátržník krovitý: Kvetinová krása so spektrom farieb

Nátržník krovitý nemusí mať len žltú farbu, ale môže pri správnej starostlivosti priniesť na váš…

4 dni ago

Záhrada po zime: Čo urobiť s rastlinami, aby sa prebudili v plnej sile? Tieto kroky nevynechajte

Záhrada po zime si vyžaduje vašu pomoc. No nie všetkým rastlinám urobí dobre jarné upratovanie…

5 dní ago