Poznáte týchto 5 prekvapivých zistení o mangu, ktoré priniesla veda? Možno vás presvedčia zaradiť toto kôstkové ovocie do svojej stravy.
V niektorých častiach sveta sa mango nazýva „kráľom ovocia“. Ide o kôstkové ovocie, ktoré pochádza z Indie a juhovýchodnej Ázie a ľudia ho pestujú už viac ako 4000 rokov. Existujú stovky druhov manga, z ktorých každý má svoju charakteristickú chuť, tvar, veľkosť a farbu. Toto ovocie je nielen chutné, ale môže sa pochváliť aj pôsobivou nutričnou hodnotou. Jeho priaznivé účinky pre naše zdravie potvrdilo viacero vedeckých štúdií. Mango napríklad zlepšuje imunitný systém a naše trávenie. Tu je 5prekvapivých zistení o mangu, ktoré možno budú pre vás novinkou.
Čerstvé mango má relatívne vysoký obsah prírodného cukru v porovnaní s iným čerstvým ovocím. Konkrétne obsahuje viac ako 22 gramov na šálku (165 gramov). Môže to budiť dojem, že ide o nevhodné ovocie pre ľudí trpiacich diabetes, alebo pre tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem cukru. Žiadny dôkaz však nenaznačuje, že konzumácia čerstvého manga vedie k cukrovke alebo je nezdravá pre ľudí s týmto ochorením. Naopak. V skutočnosti mnohé štúdie dokonca spájajú vyšší príjem čerstvého manga s celkovo nižším rizikom výskytu cukrovky. Môže to by spôsobené tým, že táto kôstkovina zlepšuje hladinu cukru v krvi a vďaka vysokému obsahu vitamínu C a karotenoidov môže pomôcť zabrániť vzniku cukrovky.
Mango je dobrým zdrojom živín na posilnenie imunity. Jedna šálka (165 gramov) manga poskytuje 10 % vašej dennej potreby vitamínu A. Práve tento vitamín je nevyhnutný pre zdravý imunitný systém. Nedostatočný príjem tejto vzácnej látky je spojený s väčším rizikom infekcie.
Navyše 1 šálka (165 gramov) manga poskytuje takmer 75 % vašej dennej potreby vitamínu C. Tento vitamín môže pomôcť vášmu telu produkovať viac bielych krviniek bojujúcich proti chorobám, a tiež pomôcť týmto bunkám pracovať efektívnejšie a zlepšiť obranyschopnosť pokožky.
Mango obsahuje aj ďalšie živiny, ktoré môžu tiež podporovať imunitu:
Ďalšou výhodou manga je, že má nízky obsah kalórií. Jedna šálka (165 gramov) tohto čerstvého ovocia obsahuje menej ako 100 kalórií a má veľmi nízku kalorickú hustotu, čo znamená, že disponuje malým množstvom kalórií na objem jedla, ktoré poskytuje.
Toto kôstkové ovocie je plné živín, ktoré pomáhajú podporovať zdravie vašich očí. Konkrétne ide najmä o dve kľúčové látky, a to sú antioxidanty luteín a zeaxantín.
Sú sústredené v sietnici oka – časti, ktorá premieňa svetlo na signály, aby váš mozog mohol interpretovať to, čo vidíte. Tieto živiny sa nachádzajú najmä v strede sietnice, ktorá sa nazýva makula.
Vo vnútri sietnice pôsobia luteín a zeaxantín ako prirodzený opaľovací krém, ktorý absorbuje prebytočné svetlo. Okrem toho sa zdá, že chránia vaše oči pred škodlivým UV žiarením. Mango je tiež dobrým zdrojom vitamínu A, ktorý podporuje zdravie očí.
Mango je chutné, jeho využitie je všestranné a ľahko sa pridáva do vašej stravy. Napríklad ho môžete rozmixovať v smoothies, pripraviť z neho chutnú pomazánku, nakrájané pridať do ovocných šalátov, gréckeho jogurtu či ovsených vločiek.
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…