2-krát recept na sladké zelené paradajky

ako pripraviť zelené paradajky Zdroj: www.pixabay.com

Pripravte si netradičnú zaujímavú pochúťku, ktorá spestrí váš jedálniček.

Sladké zelené rajčiaky sú chutnou pochúťkou a dajú sa použiť namiesto kandizovaného ovocia. Ak radi skúšate nové recepty, prinášame vám netradičné tipy. Vyskúšajte.

Recept na sladké zelené paradajky I

3 kg zelených paradajok, 3 l vody, 2 kg kryštálového cukru, 3 citróny, 1 dl rumu.

Malé zelené paradajky umyjeme, pokrájame na kolieska, dáme do studenej vody, povaríme 3 minúty, vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Vodu s 1 kg cukru prevaríme, vložíme do nej paradajky, povaríme a necháme stáť do druhého dňa. Na druhý deň roztok z paradajok zlejeme, pridáme ďalší 1 kg cukru, citróny pokrájané na kolieska a znova dobre povaríme. Do vriaceho roztoku vhodíme rajčiaky a ešte chvíľu varíme. Potom necháme vychladnúť, prilejeme rum, naplníme do pohárov, dobre uzavrieme alebo zaviažeme celofánom a uložíme do tmavej a chladnej miestnosti.

Postup, ako pripraviť egrešový sirup alebo mušt

Recept na sladké zelené paradajky II

3 kg zelených paradajok, 3 kg kryštálového cukru, 7,5 dl octu, 3 citróny, 6 voňavých klinčekov, 1 dl rumu.

Malé zelené paradajky umyjeme a pokrájame na kolieska. Polovicu cukru zalejeme trochou vody (asi 2,5 dl), dáme zovrieť a prilejeme ocot. Do vriaceho roztoku vhodíme po troche paradajky, povaríme a vyberieme. Keď sú už rajčiaky povarené, znova ich všetky dáme do roztoku a necháme stáť do druhého dňa. Na druhý deň roztok z paradajok zlejeme, pridáme druhú polovicu cukru, citróny nakrájané na kolieska (bez jadierok), voňavé klinčeky a varíme, až kým paradajky nie sú priesvitné. Necháme ich vychladnúť, prilejeme rum, premiešame, naplníme do pohárov, zaviažeme celofánom  a odložíme.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close