40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť druhá

liečivé bylinky Zdroj foto: Pixabay.com

Čím nahradiť nezdravé solenie a dodať chuť jedlám? Prezradíme vám koreniny, ktoré poznali už naše prastaré mamy.

V predchádzajúcej časti sme si povedali, čo je dôležité pri zdravej výžive. Dnes vám prezradíme, konkrétne liečivé rastliny, ktoré nielenže zdravšie ochutia vaše jedlo, ale zároveň pomôžu pri tráviacich ťažkostiach a iných zdravotných neduhoch.

Archangelika lekárska

Ide o dvojročnú alebo trvácnu rastlinu vysokú až jeden meter so žltkastými kvetmi v okolíkoch. Na ochucovanie pokrmov sa požíva koreň a listy. Majú horkú chuť a korenistú vôňu. Bylina obsahuje silice, furokumaríny, kumaríny, horčiny a iné látky. Používa sa najmä do žalúdočných horkých likérov a to hlavne kvôli svojej horkej chuti.  Podporuje trávenie. Čerstvé listy alebo koreň sa pridávajú do hotových šalátov, polievok alebo omáčok.

Bazalka pravá

Jednoročná bylina vysoká 0,30 – 0,40 m. Rozmrvené listy sú veľmi aromatické. Kvety sú biele alebo červené. U nás sa pestuje v teplých oblastiach. Je to obľúbená záhradná rastlina. Ako korenina sa používa aj čerstvá vňať pre príjemnú trpkú vôňu a pikantnú chuť. V kuchyni skvele nahradí čierne korenie.   Obsahuje triesloviny, silice, saponíny. Pre vynikajúcu arómu svoje využite nájde pri príprave prívarkov, polievok a strukovín, kde pôsobí proti plynatosti, ďalej ju tiež môžeme použiť do šalátov, omáčok, nálevov pri nakladaní zeleniny a uhoriek, ale aj do mletého mäsa. Nemá dráždivé účinky a je vhodná aj do diétnych jedál.

bazalka, liečivá rastlina, bylinky
Bazalka pravá, Foto zdroj www.pexels.com
Recepty na 5 zeleninových šalátov v sladkokyslom náleve, časť 1

Bedrovník lomikameňový

Bedrovník je trváca rastlina s priamou rozkonárenou jemne ryhovanou stonkou a bielymi alebo červenkastými kvetmi v okolíkoch. Nájdete ju na suchých medziach, lúkach a v riedkych lesoch. Využíva sa vňať a koreň. Skrýva v sebe silice, triesloviny, kumarínové deriváty, soli draslíka a vápnika. Koreň vonia korenisto a chutí podobne ako uhorky. Chuť je najskôr sladko-korenistá, potom výrazne ostrá. Koreň aj listy sa používajú pri príprave rýb, do polievok, omáčok a šalátov. Bedrovník zvyšuje chuť do jedla a podporuje trávenie.

bedrovnik (1)
Bedrovník lomikameňový, foto zdroj Pixabay. com

Borák lekársky

Borák sa považuje za jednoročnú rastlinu, ktorá je vysoká 0,50 – 0,70 m. Stonka je štetinatá a listy vráskovité. Kvety majú päťpočetnú modrú korunu. Zbiera sa vňať, pričom staré dolné listy zrežeme. Sušená rastlina má chuť a vôňu po uhorkách. Obsahuje triesloviny, sliz, alantoín, silicu, antokyánové farbivo, vitamín C a kyselinu kremičitú.

10 prínosov citrónovej vody pre vaše zdravie

Využívajú sa mladé výhonky a čerstvé listy, ktoré sa pridávajú do šalátu alebo špenátu či pri výrobe nátierok. Kombinujú sa s kôprom, mladou cibuľkou a pažítkou. Hodia sa aj ako jedna  z prísad do zemiakových a majonézových šalátov. Borákom sa ochucuje aj sekaná alebo jedlo z rýb.

Ďalšie bylinky nabudúce.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close