Liečivé rastliny

40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, č. 2

Čím nahradiť nezdravé solenie a dodať chuť jedlám? Prezradíme vám 40 byliniek, ktoré poznali už naše prastaré mamy.

V predchádzajúcej časti sme si povedali, čo je dôležité pri zdravej výžive. Dnes vám prezradíme, konkrétne liečivé rastliny, ktoré nielenže zdravšie ochutia vaše jedlo, ale zároveň pomôžu pri tráviacich ťažkostiach a iných zdravotných neduhoch. Tu sú niektoré zo 40 byliniek.

Archangelika lekárska

Ide o dvojročnú alebo trvácnu rastlinu vysokú až jeden meter so žltkastými kvetmi v okolíkoch. Na ochucovanie pokrmov sa požíva koreň a listy. Majú horkú chuť a korenistú vôňu. Bylina obsahuje silice, furokumaríny, kumaríny, horčiny a iné látky. Používa sa najmä do žalúdočných horkých likérov a to hlavne kvôli svojej horkej chuti.  Podporuje trávenie. Čerstvé listy alebo koreň sa pridávajú do hotových šalátov, polievok alebo omáčok.

Bazalka pravá

Jednoročná bylina vysoká 0,30 – 0,40 m. Rozmrvené listy sú veľmi aromatické. Kvety sú biele alebo červené. U nás sa pestuje v teplých oblastiach. Je to obľúbená záhradná rastlina. Ako korenina sa používa aj čerstvá vňať pre príjemnú trpkú vôňu a pikantnú chuť. V kuchyni skvele nahradí čierne korenie.   Obsahuje triesloviny, silice, saponíny. Pre vynikajúcu arómu svoje využite nájde pri príprave prívarkov, polievok a strukovín, kde pôsobí proti plynatosti, ďalej ju tiež môžeme použiť do šalátov, omáčok, nálevov pri nakladaní zeleniny a uhoriek, ale aj do mletého mäsa. Nemá dráždivé účinky a je vhodná aj do diétnych jedál.

Bazalka pravá, Foto zdroj www.pexels.com
Zeleninové šaláty v sladkokyslom náleve (1)

Bedrovník lomikameňový

Bedrovník je trváca rastlina s priamou rozkonárenou jemne ryhovanou stonkou a bielymi alebo červenkastými kvetmi v okolíkoch. Nájdete ju na suchých medziach, lúkach a v riedkych lesoch. Využíva sa vňať a koreň. Skrýva v sebe silice, triesloviny, kumarínové deriváty, soli draslíka a vápnika. Koreň vonia korenisto a chutí podobne ako uhorky. Chuť je najskôr sladko-korenistá, potom výrazne ostrá. Koreň aj listy sa používajú pri príprave rýb, do polievok, omáčok a šalátov. Bedrovník zvyšuje chuť do jedla a podporuje trávenie.

Bedrovník lomikameňový, foto zdroj Pixabay. com

Borák lekársky

Borák sa považuje za jednoročnú rastlinu, ktorá je vysoká 0,50 – 0,70 m. Stonka je štetinatá a listy vráskovité. Kvety majú päťpočetnú modrú korunu. Zbiera sa vňať, pričom staré dolné listy zrežeme. Sušená rastlina má chuť a vôňu po uhorkách. Obsahuje triesloviny, sliz, alantoín, silicu, antokyánové farbivo, vitamín C a kyselinu kremičitú.

Využívajú sa mladé výhonky a čerstvé listy, ktoré sa pridávajú do šalátu alebo špenátu či pri výrobe nátierok. Kombinujú sa s kôprom, mladou cibuľkou a pažítkou. Hodia sa aj ako jedna  z prísad do zemiakových a majonézových šalátov. Borákom sa ochucuje aj sekaná alebo jedlo z rýb.

Ďalšie bylinky nabudúce.

Nely 3010

Recent Posts

Fakty o hadoch, ktoré ste možno nevedeli

Fakty o hadoch sú fascinujúce. Tieto tvory sú často obklopené mýtmi, strachom či nepochopením. Čo…

21 hodín ago

Pestovanie klinčeka: Tieto kvety nesmú v záhrade chýbať!

Klinček záhradný patrí medzi kvety, ktoré zaujmú na prvý pohľad svojou eleganciou a pestrosťou. Pestovanie…

2 dni ago

Prečo strihať hlodavcom pazúre? Tu sú dôležité odpovede

Máte doma zajaca či morča? Viete prečo strihať hlodavcom pazúre? Tu sú odpovede na dôležité…

3 dni ago

Kvalitné hrozno: Ako ho dopestovať? Začať treba už teraz

Kto by odolal šťavnatým strapcom sladkého hrozna, ktoré sú plné chuti, vitamínov a slnečných lúčov?…

4 dni ago

4 základné podmienky, aby sa úroda vydarila

Plánujete tento rok vlastnú zeleninovú záhradu, či pestovanie drobného ovocia? Spoznajte 4 základné podmienky, ktoré…

5 dní ago

Rozbor pôdy, čo treba o ňom vedieť?

Pôda – základ života na Zemi a nevyhnutná podmienka pre pestovanie plodín. Pre vinohradníkov je…

6 dní ago