40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť ôsma

puškvorec obyčajný (1) Puškvorec obyčajný, zdroj foto: Pixabay.com

Dokážu podporiť naše trávenie a výborne dochutiť jedlá. Skúste na ne myslieť a zaradiť ich do svojho jedálnička.

Púpava lekárska

Často na ňu nadávame a považujeme ju za burinu. Pritom púpava sa dá využiť nielen na prípravu púpavového medu či iných dobrôt, ale aj ako korenina. Čerstvé listy sa používajú ako šalátová zelenina.  Koreň púpavy obsahuje inulín, a preto je vhodnou koreninou pre diabetikov. V potravinárstve sa používa pri výrobe kávových zmesí.

Puškvorec obyčajný

Trváca bylina vysoká 0,50 – 1,50 m s dlhým hrubým podzemkom, z ktorého vyrastajú červenkasté až 1,50 m vysoké stvoly  a mečovité listy. Predmetom zberu sú podzemky. Puškvorec obsahuje živice, horčinu akorín, silice, triesloviny a podobne. Využíva sa na dochutenie likérov a vín. Koreň má slabo korenistú vôňu a aromatickú trpkú a korenistú chuť. Puškvorec povzbudzuje chuť do jedla, reguluje trávenie a ako korenina pôsobí proti plynatosti. Pripravuje sa z neho aj čaj.

rasca lúčna (1)
Rasca lúčna, zdroj foto: Pixabay.com

Rasca lúčna

Táto bylinka u nás rastie na lúkach alebo pestuje v záhradách. Ako korenina sa používajú sušené plody a mladé listy. Rasca obsahuje triesloviny, silice,  mastný olej a iné látky. Plody sa dávajú napríklad do chleba, pečeného mäsa, polievok, zeleniny, prívarkov či omáčok. Čerstvé posekané listy môžete použiť do chlebových nátierok. Rasca pomáha proti plynatosti a je vhodná pri každej diéte.

Rebríček obyčajný

Táto bylina horkej chuti našla svoje využitie ako korenina pri príprave mastných jedál, šalátov, syrov a polievok. Horčiny rebríčka napomáhajú  tráveniu, pri bolestiach brucha a majú aj konzervačný účinok. Rebríček, ktorý pod ľudovým názvom voláme tiež myší chvost, býva zložkou jarných bylinkových šalátov.

Zbierame liečivé rastliny: Nechtík lekársky na kŕčové žily a psoriázu

Rozmarín lekársky

Možno mnohí z vás netušia, že v kuchyni má svoje miesto aj voňavý rozmarín. Jeho listy sa čerstvé alebo sušené pridávajú do polievok, k zelenine, omáčok a korení sa nimi aj zverina, údeniny, baranina, pečené mäso a ryby. Môžete ho primiešať aj do kapusty, marinád a podobne. Po pridaní niekoľkých lístkov rozmarínu je jedlo stráviteľnejšie. Vnútorne užívaný je vo väčších dávkach jedovatý a nebezpečný, najmä pre tehotné ženy.

Ostatné bylinky nájdete tu: 

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close