40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť piata

kuklik (1) Kuklík mestský, Zdroj foto: Pixabay.com

Vedeli ste, že dochucovať sa dá aj s týmito rastlinami z našich záhrad, z ktorých niektoré považujeme za burinu? Vyskúšajte koreniny, ktoré používali naše staré mamy.

Kôpor voňavý

Táto jednoročná bylina s malými kvetmi usporiadanými do okolíkov sa u nás pestuje ako zelenina. Na dochucovanie sa používa vňať alebo plod. Často sa aj suší. Obsahuje silicu, bielkoviny, minerálne látky a vitamín C. Pridáva sa do omáčok, polievok, mäsa, nálevov pri nakladaní zeleniny a podobne. Zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav a pôsobí proti plynatosti.

13 dôvodov, prečo si v záhrade vysadiť kôpor

Koriander siaty

Jednoročná rastlina vysoká 0,50 – 0,80 m. má pérovito dielne listy a biele až ružovkasté kvety v okolíkoch.

Zbierajú sa plody, pričom sa zrezávajú celé stonky, viažu do snôpkov a po dozretí plodov sa vymlátia. Koriander obsahuje pektín, triesloviny, vitamín C, sacharidy a iné. Táto bylina si našla svoje využitie v kuchyni na dochutenie omáčok a mäsa. Využíva sa aj pri výrobe likérov a v cukrárstve. Voňavé plody tvoria základnú súčasť „karí“ korenia.

koriander (1)
Koriander siaty, Zdroj foto: pixabay.com

Kuklík mestský

Túto rastlinu považujeme za burinu, no napriek tomu sa dá výborne využiť aj pri varení. Podzemok kuklíka má horkú chuť a klinčekovú vôňu. Zbiera sa spomínaný podzemok a vňať. Rastlina obsahuje triesloviny, silicu eugenol, horčiny a iné látky. V domácnostiach sa koreň dá využiť ako náhrada za škoricu a klinčeky. Mladé byle sa dávajú do polievok a prívarkov.

40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť prvá

Ligurček lekársky

Svoje miesto našla v kuchyni našich predkov aj táto trváca bylina s vysokou stonkou a bledožltými kvetmi usporiadanými do okolíkov. Krátky hrubý podzemok a korene s korenistým pachom a chuťou sú predmetom zberu.  Vedeli ste, že usušený a pomletý koreň je výborné korenie? Obsahuje kumaríny, horčiny, vitamíny, silicu a iné živiny. Ligurček podporuje látkovú premenu, má močopudný účinok, a preto odvar pomáha aj proti poteniu. S čerstvými listami sa dochucujú polievky, omáčky, zeleninové jedlá a plody sa dávajú do octových nálevov.

ligurcek
Ligurček lekársky, zdroj foto: Pixabay.com

Marinka voňavá (lipkavec marinkový)

Pri tejto bylinke opatrne. Používať v malým množstvách, lebo môže uškodiť najmä tehotným ženám. Na korenie sa používa čerstvá vňať zbieraná v čase kvitnutia. Marinka sa nemá krájať ani drobiť, ale len krátko vložiť do jedla a vybrať. Neznáša sa s inými koreninami. Dochucujú sa ňou kompóty, sladkosti, nápoje, likéry a čaje.

lipkavec (1)
Marinka voňavá, Zdroj foto: Pixabay.com

Ostatné byliny sa dozviete nabudúce alebo ich nájdete tu.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close