40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť siedma

Paštrnák siaty Paštrnák siaty, zdroj foto: Pixabay.com

Mnohí z nás netušia, čo všetko sa skrýva v bylinkách. My vám niečo z toho prezradíme.

Palina pravá

Trváca bylina, z ktorej sa používa vňať a čerstvé alebo sušené listy.  Má silne korenistý zápach a veľmi horkú chuť. Obsahuje silice, horčiny, živicu, triesloviny a iné látky. Používa sa pri výrobe likérov, v kuchyni ako korenina. Je hlavnou surovinou na výrobu pálenky absint.

palina pravá
Zdroj foto: Pixabay.com

Pamajorán obyčajný

Považujeme ho za trvácnu rastlinu. O jeho zdravotných benefitoch sme hovorili tu. Bylina je vysoká asi 0,30 – 0,60 m. Má rozkonárenú chlpatú stonku a ružovofialové kvety.  Využívame čerstvú alebo sušenú vňať .  Pamajoránom sa dochucujú prívarky, strukoviny, nátierky, paradajkové prívarky, jedlá z hydiny, mäsové a rybacie pokrmy. Poznáme ho aj pod názvom oregano alebo pizza korenie. Výborne sa hodí aj do mastných jedál, pretože produkuje tvorbu žlče a tráviacich štiav. Pridávame ho na začiatku varenia.

zber liečivých rastlín
Liečivý pamajorán, Zdroj foto: Naša záhradka.sk

Paprika ročná

Jednoročná bylina, ktorá narastá do výšky 0,20 – 0,60 m. Má priamu stonku, vajcovité, celistvo okrajové listy a na dlhých stonkách ovisnuté kvety bielej alebo fialovej farby. Sušíme plody papriky. Obsahuje ostro pálivý alkaloid kapsicín, karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B2, C, P a iné prospešné látky. Používa sa čerstvá rastlina ako zelenina alebo sušená a pomletá na dodanie farby do jedál (napríklad maďarský guláš) a typickej chuti. Nájde svoje využitie v masových a rybacích pokrmoch, prívarkoch, je podstatnou zložkou dochucovacích zmesí. Paprika v malých dávkach zvyšuje chuť do jedla a podporuje trávenie.

40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť prvá

Paštrnák siaty

Ide o dvojročnú bylinu s hranatou stonkou. Kvety sú biele alebo žltkasté. Koreň s aromatickou chuťou sa u nás pestuje ako zelenina. Môže nahradiť petržlen i zeler. Paštrnák je zložený zo silíc, minerálnych látok, furokumarínov, vitamínu C, alkaloidu s názvom pastinacín a iných látok.  Čerstvý koreň sa používa ako korenina do polievok a šalátov. Paštrnák podporuje trávenie.

Ako si urobiť antibiotikum z oregana

Petržlen záhradný

Mnohí záhradkári ho pestujú ako zeleninu pre vňať, koreň a listy. Hlavnými zložkami petržlenu sú silice (apiol, myristicín), flavonoidy, vitamíny A a C, minerálne látky a iné. Pozor, čo niektorí z nás vôbec netušia, vo väčších dávkach je jedovatý a škodlivý najmä pre tehotné ženy (spôsobuje kontrakcie maternice). Jeho použitie ako koreniny je všeobecne známe.

 

Ďalšie byliny nabudúce alebo tiež tu:

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close