Liečivé rastliny

40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, č. 7

Mnohí z nás netušia, čo všetko sa skrýva v bylinkách. My vám niečo z toho prezradíme. Tieto rastliny urobia vašu stravu zdravšou.

Palina pravá

Trváca bylina, z ktorej sa používa vňať a čerstvé alebo sušené listy.  Má silne korenistý zápach a veľmi horkú chuť. Obsahuje silice, horčiny, živicu, triesloviny a iné látky. Používa sa pri výrobe likérov, v kuchyni ako korenina. Je hlavnou surovinou na výrobu pálenky absint.

Zdroj foto: Pixabay.com

Pamajorán obyčajný

Považujeme ho za trvácnu rastlinu. O jeho zdravotných benefitoch sme hovorili tu. Bylina je vysoká asi 0,30 – 0,60 m. Má rozkonárenú chlpatú stonku a ružovofialové kvety.  Využívame čerstvú alebo sušenú vňať .  Pamajoránom sa dochucujú prívarky, strukoviny, nátierky, paradajkové prívarky, jedlá z hydiny, mäsové a rybacie pokrmy. Poznáme ho aj pod názvom oregano alebo pizza korenie. Výborne sa hodí aj do mastných jedál, pretože produkuje tvorbu žlče a tráviacich štiav. Pridávame ho na začiatku varenia.

Liečivý pamajorán, Zdroj foto: Naša záhradka.sk

Paprika ročná

Jednoročná bylina, ktorá narastá do výšky 0,20 – 0,60 m. Má priamu stonku, vajcovité, celistvo okrajové listy a na dlhých stonkách ovisnuté kvety bielej alebo fialovej farby. Sušíme plody papriky. Obsahuje ostro pálivý alkaloid kapsicín, karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B2, C, P a iné prospešné látky. Používa sa čerstvá rastlina ako zelenina alebo sušená a pomletá na dodanie farby do jedál (napríklad maďarský guláš) a typickej chuti. Nájde svoje využitie v masových a rybacích pokrmoch, prívarkoch, je podstatnou zložkou dochucovacích zmesí. Paprika v malých dávkach zvyšuje chuť do jedla a podporuje trávenie.

40 rastlín, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť 1

Paštrnák siaty

Ide o dvojročnú bylinu s hranatou stonkou. Kvety sú biele alebo žltkasté. Koreň s aromatickou chuťou sa u nás pestuje ako zelenina. Môže nahradiť petržlen i zeler. Paštrnák je zložený zo silíc, minerálnych látok, furokumarínov, vitamínu C, alkaloidu s názvom pastinacín a iných látok.  Čerstvý koreň sa používa ako korenina do polievok a šalátov. Paštrnák podporuje trávenie.

Petržlen záhradný

Mnohí záhradkári ho pestujú ako zeleninu pre vňať, koreň a listy. Hlavnými zložkami petržlenu sú silice (apiol, myristicín), flavonoidy, vitamíny A a C, minerálne látky a iné. Pozor, čo niektorí z nás vôbec netušia, vo väčších dávkach je jedovatý a škodlivý najmä pre tehotné ženy (spôsobuje kontrakcie maternice). Jeho použitie ako koreniny je všeobecne známe.

 

Ďalšie byliny nabudúce alebo tiež tu:

Nely 3010

Recent Posts

Červivé čerešne, zakročte včas pre účinnú prevenciu

Ak sa vám stalo, že ste sa tešili na sladké čerešne zo svojej záhrady, no…

59 minút ago

Pestovanie jahôd: Čo všetko treba vedieť pre bohatú úrodu?

Pestovanie jahôd je obľúbenou činnosťou mnohých záhradkárov. Prinášame vám cenné tipy, ako sa tešiť z bohatej…

1 deň ago

Ako sa zbaviť slimákov bez stresu: Čo skutočne funguje v roku 2025?

Zistite, ako sa zbaviť slimákov v záhrade pomocou overených tipov od skúsených záhradkárov. Prírodné riešenia,…

2 dni ago

Mulčovanie pokosenou trávou: Zelený odpad, ktorý dokáže zázraky vo vašej záhrade

Nevyhadzujte trávu po kosení! Váš trávnik a záhrada ju potrebuje viac, než si myslíte. Zistite,…

3 dni ago

Vajgélia, ktorá rozžiari záhradu: Ako ju pestovať, aby kvitla ako z rozprávky

Ak hľadáte novinky do vašej okrasnej záhrady, vajgélia je ten pravý okrasný krík, ktorý by…

4 dni ago

Ako mať krásne muškáty? Tu je pre vás niekoľko tipov

Africká kráska, ktorá vytvára nádherné vodopády kvetov. Ako dosiahnuť tento unikát? Poradíme vám niekoľko trikov…

5 dní ago