40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť štvrtá

Chren dedinský Chren dedinský, Zdroj foto Pixabay.com

Ktoré bylinky sa dajú využiť na dochutenie jedál a zároveň nám pomôcť s trávením? Možno budete prekvapení….

Dúška materina

Materinu dúšku poznali už naše prababičky. Čaj z tejto byliny pôsobí utišujúco a proti kašľu. Okrem toho, že má dezinfekčné, antiseptické, baktericídne  a konzervačné účinky, dá  sa využiť aj ako korenina. Dochucujú sa ňou  omáčky alebo polievky, ale aj šaláty.

Dúška tymianová (tymian)

O jej vynikajúcich liečivých účinkoch sme si hovorili v predchádzajúcom článku. Táto korenina príjemnej gáfrovitej vône a aromatickej chuti sa využíva najmä vo francúzskej kuchyni napríklad na dochutenie nátierok, jedál z pečeného mäsa, diviny, rýb, hydiny, údenín alebo jahňaciny. Účinkuje proti plynatosti, preto sa používa do strukovinových, kapustových a aj rybacích polievok.

Liek na kašeľ dúška tymianová
Zdroj: pixabay.com

Antiseptické vlastnosti tymianu prispievajú pri vonkajšom, ako aj pri vnútornom užívaní k čistote pleti. Dezinfekčné vlastnosti, ako aj vlastnosti zabraňujúce kvaseniu chránia potraviny pred pokazením, preto sa používa pri konzervovaní potravín a aj pri nakladaní uhoriek. Gáfrovitá vôňa tymianu zas odpudzuje hmyz.

Fenikel obyčajný

Ako korenina sa v domácnostiach používajú plody na ochutenie šalátov, prívarkov, rybacích pokrmov a podobne. Fenikel povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Plody využíva aj liehovarnícky priemysel pri výrobe likérov a uplatňuje sa i v cukrovinkárstve a cukrárstve.

fenikel (1)
Fenikel pomáha najmä pri tráviacich ťažkostiach. Zdroj foto: Pixabay.com
Zbierame liečivé rastliny: Fenikel pri problémoch s trávením

Horčica biela

Jednoročná bylina vysoká 0,20 – 0,65 m. Má priamu byľ, lýrovité perovito dielne listy a kvety usporiadané v strapcoch podobné chocholíkom. Zbierajú sa semená, ktoré obsahujú glykozid sinigrín, mastný olej, bielkoviny, sinapín, sliz a silice. Z týchto semien sa vyrába horčica. Má baktericídny i aromatizačný účinok a pridáva sa do nakladanej zeleniny. Dodáva vôňu aj pokrmom z mäsa a údenín.

horcica (1)
Horčica biela, zdroj foto: Pixabay.com
40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť tretia

Chren dedinský

Ide o trvácu bylinu. Zbiera sa koreň, ktorý je bohatý na draslík a iné minerálne soli ako aj vitamín C, fytoncídy, silicu a iné. Čerstvo olúpaný a postrúhaný chren sa podáva ako príloha k divine a údeninám. Je tiež vhodným doplnkom majonéz, uhoriek alebo kyslej kapusty.

Ďalšie bylinky nabudúce.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close