40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť tretia

koreniny starých mám Zdroj foto: Pixabay.com

Prinášame vám ďalšie bylinky našich starých mám, ktoré spravia stravu zdravšou.

Borievka obyčajná

Ihličnatý vždyzelený ker alebo stromček nájdete na suchých stráňach. Ako korenie sa používajú usušené plody, ktoré majú korenistý pach a sladkú horkastú chuť. Borievka obsahuje silice, živice, invertný cukor, horčinu juniperín,  organické kyseliny, triesloviny a iné látky. Používa sa do zeleninových prívarkov, zálevov, šalátov, prívarkov a najmä do kyslej kapusty. Tiež je vhodnou koreninou pri príprave diviny a mastného baranieho a bravčového mäsa.

borievka
Borievka obyčajná, zdroj foto: Pixabay.com

Brusnica čučoriedková (čučoriedka)

Kríčky čučoriedky majú zelenkastoružové kvety a rastú u nás v lesoch a vresoviskách. Tmavomodré plody veľkosti hrachu sa pridávajú ako príloha k jedlám z diviny. Čučoriedky patria k najzdravším druhom ovocia. Skrývajú v sebe množstvo prospešných látok ako napríklad antioxidanty, vitamín C, pektíny, sacharidy, organické kyseliny a iné. Sú veľkým pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach, pretože majú výborný účinok na črevnú flóru.

40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť prvá

Brusnica obyčajná (ľudovo červená čučoriedka)

Táto rastlina sa používa podobne ako čučoriedka. Brusníc sa dá pripravovať džem, kompóty a šalát. Tiež je to výborná korenina do omáčok k divine, hydine a bravčovine.

brusnica (1)
Brusnica obyčajná, foto zdroj Pixabay. com

Cesnak

Cesnak je veľmi známy a populárny aj vďaka svojej chuti a vynikajúcim zdravotným benefitom.  Má antimikrobiálny a antibiotický účinok podobne ako penicilín. Znižuje tiež krvný tlak, škodlivé látky nikotínu a pôsobí proti črevným parazitom. Najlepšie jesť ho v surovom stave s mliekom, ktoré zmierňuje jeho nepríjemný zápach. Použitie  cesnaku ako koreniny asi pozná každý z nás.

Krok za krokom, ako pestovať cesnak

Cesnak pažítkový (pažítka)

Trváca  cibuľovitá rastlina bohatá na kyselinu askorbovú (vitamín C), karotén, vitamíny B1, B2, draslík, silicu, sodík, železo, fosfor a iné. Ako korenina sa používajú čerstvé listy, ktoré sa posekajú  a posýpajú sa nimi hotové jedlá, napríklad zemiaky, praženica, majonézy, šaláty a podobne. Pažítka povzbudzuje chuť do jedla.

Ďalšie bylinky nabudúce.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close