Liečivé rastliny

40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť tretia

Prinášame vám ďalšie bylinky našich starých mám, ktoré spravia stravu zdravšou.

Ďalšie bylinky, ktoré skvalitnia vašu stravu

Borievka obyčajná

Ihličnatý vždyzelený ker alebo stromček nájdete na suchých stráňach. Ako korenie sa používajú usušené plody, ktoré majú korenistý pach a sladkú horkastú chuť. Borievka obsahuje silice, živice, invertný cukor, horčinu juniperín,  organické kyseliny, triesloviny a iné látky. Používa sa do zeleninových prívarkov, zálevov, šalátov, prívarkov a najmä do kyslej kapusty. Tiež je vhodnou koreninou pri príprave diviny a mastného baranieho a bravčového mäsa.

Borievka obyčajná, zdroj foto: Pixabay.com

Brusnica čučoriedková (čučoriedka)

Kríčky čučoriedky majú zelenkastoružové kvety a rastú u nás v lesoch a vresoviskách. Tmavomodré plody veľkosti hrachu sa pridávajú ako príloha k jedlám z diviny. Čučoriedky patria k najzdravším druhom ovocia. Skrývajú v sebe množstvo prospešných látok ako napríklad antioxidanty, vitamín C, pektíny, sacharidy, organické kyseliny a iné. Sú veľkým pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach, pretože majú výborný účinok na črevnú flóru.

40 rastlín, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť 1

Brusnica obyčajná (ľudovo červená čučoriedka)

Táto rastlina sa používa podobne ako čučoriedka. Brusníc sa dá pripravovať džem, kompóty a šalát. Tiež je to výborná korenina do omáčok k divine, hydine a bravčovine.

Brusnica obyčajná, foto zdroj Pixabay. com

Cesnak

Cesnak je veľmi známy a populárny aj vďaka svojej chuti a vynikajúcim zdravotným benefitom.  Má antimikrobiálny a antibiotický účinok podobne ako penicilín. Znižuje tiež krvný tlak, škodlivé látky nikotínu a pôsobí proti črevným parazitom. Najlepšie jesť ho v surovom stave s mliekom, ktoré zmierňuje jeho nepríjemný zápach. Použitie  cesnaku ako koreniny asi pozná každý z nás.

Cesnak pažítkový (pažítka)

Trváca  cibuľovitá rastlina bohatá na kyselinu askorbovú (vitamín C), karotén, vitamíny B1, B2, draslík, silicu, sodík, železo, fosfor a iné. Ako korenina sa používajú čerstvé listy, ktoré sa posekajú  a posýpajú sa nimi hotové jedlá, napríklad zemiaky, praženica, majonézy, šaláty a podobne. Pažítka povzbudzuje chuť do jedla.

Ďalšie bylinky nabudúce.

Nely 3010

Recent Posts

Fakty o hadoch, ktoré ste možno nevedeli

Fakty o hadoch sú fascinujúce. Tieto tvory sú často obklopené mýtmi, strachom či nepochopením. Čo…

21 hodín ago

Pestovanie klinčeka: Tieto kvety nesmú v záhrade chýbať!

Klinček záhradný patrí medzi kvety, ktoré zaujmú na prvý pohľad svojou eleganciou a pestrosťou. Pestovanie…

2 dni ago

Prečo strihať hlodavcom pazúre? Tu sú dôležité odpovede

Máte doma zajaca či morča? Viete prečo strihať hlodavcom pazúre? Tu sú odpovede na dôležité…

3 dni ago

Kvalitné hrozno: Ako ho dopestovať? Začať treba už teraz

Kto by odolal šťavnatým strapcom sladkého hrozna, ktoré sú plné chuti, vitamínov a slnečných lúčov?…

4 dni ago

4 základné podmienky, aby sa úroda vydarila

Plánujete tento rok vlastnú zeleninovú záhradu, či pestovanie drobného ovocia? Spoznajte 4 základné podmienky, ktoré…

5 dní ago

Rozbor pôdy, čo treba o ňom vedieť?

Pôda – základ života na Zemi a nevyhnutná podmienka pre pestovanie plodín. Pre vinohradníkov je…

6 dní ago