40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť tretia

Prinášame vám ďalšie bylinky našich starých mám, ktoré spravia stravu zdravšou.

Ďalšie bylinky, ktoré skvalitnia vašu stravu

Borievka obyčajná

Ihličnatý vždyzelený ker alebo stromček nájdete na suchých stráňach. Ako korenie sa používajú usušené plody, ktoré majú korenistý pach a sladkú horkastú chuť. Borievka obsahuje silice, živice, invertný cukor, horčinu juniperín,  organické kyseliny, triesloviny a iné látky. Používa sa do zeleninových prívarkov, zálevov, šalátov, prívarkov a najmä do kyslej kapusty. Tiež je vhodnou koreninou pri príprave diviny a mastného baranieho a bravčového mäsa.

Borievka obyčajná, zdroj foto: Pixabay.com

Brusnica čučoriedková (čučoriedka)

Kríčky čučoriedky majú zelenkastoružové kvety a rastú u nás v lesoch a vresoviskách. Tmavomodré plody veľkosti hrachu sa pridávajú ako príloha k jedlám z diviny. Čučoriedky patria k najzdravším druhom ovocia. Skrývajú v sebe množstvo prospešných látok ako napríklad antioxidanty, vitamín C, pektíny, sacharidy, organické kyseliny a iné. Sú veľkým pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach, pretože majú výborný účinok na črevnú flóru.

40 rastlín, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť 1

Brusnica obyčajná (ľudovo červená čučoriedka)

Táto rastlina sa používa podobne ako čučoriedka. Brusníc sa dá pripravovať džem, kompóty a šalát. Tiež je to výborná korenina do omáčok k divine, hydine a bravčovine.

Brusnica obyčajná, foto zdroj Pixabay. com

Cesnak

Cesnak je veľmi známy a populárny aj vďaka svojej chuti a vynikajúcim zdravotným benefitom.  Má antimikrobiálny a antibiotický účinok podobne ako penicilín. Znižuje tiež krvný tlak, škodlivé látky nikotínu a pôsobí proti črevným parazitom. Najlepšie jesť ho v surovom stave s mliekom, ktoré zmierňuje jeho nepríjemný zápach. Použitie  cesnaku ako koreniny asi pozná každý z nás.

Cesnak pažítkový (pažítka)

Trváca  cibuľovitá rastlina bohatá na kyselinu askorbovú (vitamín C), karotén, vitamíny B1, B2, draslík, silicu, sodík, železo, fosfor a iné. Ako korenina sa používajú čerstvé listy, ktoré sa posekajú  a posýpajú sa nimi hotové jedlá, napríklad zemiaky, praženica, majonézy, šaláty a podobne. Pažítka povzbudzuje chuť do jedla.

Ďalšie bylinky nabudúce.

Nely 3010

Recent Posts

Týchto 6 rastlín vám ničí záhradu: Priťahujú škodcov ako magnet, hovoria odborníci

Vedeli ste, že existuje 6 rastlín, ktoré pôsobia priam ako magnet pre škodcov? O ktoré…

3 hodiny ago

Ako založiť kvetinovú záhradu, ktorá vám zmení deň. Stačí začať správne!

Hľadáte tipy, ako založiť kvetinovú záhradu, ktorá bude lákať pohľady a tiež poteší i váš zrak? Tu…

1 deň ago

Jarné mrazy – postrach záhradkárov, ako ochrániť rastliny

Jarné mrazy dokážu napáchať veľké škody, no nie v prípade, ak ste na ne pripravení.…

2 dni ago

Ekologický chov domácich zvierat: 5 jednoduchých pravidiel, ktoré šetria našu planétu

Ako môže ekologický chov domácich zvierat znížiť ekologickú stopu vášho maznáčika? Objavte 5 jednoduchých pravidiel…

3 dni ago

Záhradnícke zlato pre zdravie: Tieto rastliny pre diabetikov by ste mali poznať

Trpíte cukrovkou? Vedeli ste, že rastliny pre diabetikov môžete dopestovať aj na vlastnej záhrade? Zistite,…

4 dni ago

Nátržník krovitý: Kvetinová krása so spektrom farieb

Nátržník krovitý nemusí mať len žltú farbu, ale môže pri správnej starostlivosti priniesť na váš…

5 dní ago