Cícer sa pestuje v niektorých krajinách už tisíce rokov. Spoznajte 5 vedecky podložených faktov, prečo by sme túto zdravú strukovinu mali zahrnúť do svojho jedálnička.
Cícer ako zdroj vitamínov, minerálov a vlákniny môže ponúknuť celý rad zdravotných výhod. Napríklad pomáha pri regulácii hmotnosti, zlepšuje trávenie a znižuje riziko vzniku niektorých chorôb.
Okrem toho má táto strukovina vysoký obsah bielkovín a je vynikajúcou náhradou mäsa v mnohých vegetariánskych a vegánskych jedlách. Tu je 10 dôkazmi podložených zdravotných výhod cíceru.
Táto strukovina v sebe skrýva veľa bielkovín, vlákniny a tiež vitamíny a množstvo minerálnych látok: vitamín B6, B9, fosfor, mangán, draslík, horčík, selén, železo, meď, zinok a tiamín.
Zabudnuté strukoviny vašich starých mám, poznáte ich?Proteín a vláknina v cíceri môžu udržať našu chuť do jedla pod kontrolou. Spomaľujú trávenie, čo podporuje sýtosť. Potvrdzuje to i malá štúdia, ktorá zistila, že tí, ktorí jedli cícerový humus ako popoludňajšie občerstvenie, zaznamenali 70 % zníženie chuti do jedla a 30 % zvýšenie sýtosti.
Keďže nás táto strukovina dokáže nasýtiť na dlhší čas, pomáha nám pri chudnutí. Proteín v cíceri znižuje našu chuť do jedla a to nám pomôže znížiť príjem potravy počas dňa.
V jednej štúdii mali tí, ktorí jedli pravidelne cícer, o 53 % menšiu pravdepodobnosť, že budú mať index telesnej hmotnosti (BMI) nad 30 a väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať nižší obvod pása ako tí, ktorí cícer nejedli.
Vláknina a proteín môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Je to preto, že vláknina spomaľuje vstrebávanie sacharidov, čím podporuje stabilnú hladinu cukru v krvi a nie prudký nárast. Konzumácia potravín bohatých na bielkoviny môže tiež pomôcť udržať zdravú hladinu cukru v krvi.
V istej malej štúdii konzumácia 1,25 šálky (200 gramov) cíceru potlačila zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle až o 36% v porovnaní s konzumáciou 2 krajcov bieleho chleba.
Táto strukovina vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje naše trávenie. Vláknina v cíceri je väčšinou rozpustná vo vode, čo znamená, že sa zmieša s vodou.Rozpustná vláknina môže pomôcť zvýšiť počet zdravých baktérií v čreve a zabrániť premnoženiu nezdravých baktérií. To môže viesť k zníženiu rizika vzniku takých chorôb, ako je napríklad rakovina hrubého čreva či syndróm dráždivého čreva.
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…
Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …
Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…
Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…
Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…