Ide o veľmi populárnu bylinku, ktorú využívame v kuchyni. Zistili sme za vás 6 vedecky podložených zdravotných výhod oregana.
Z oregana sa dá pripraviť olej, používa sa čerstvé či sušené. Pre tých, ktorí toto korenie obľubujú vo svojej kuchyni je tu dobrá správa. Hoci sa oregano zvyčajne používa v malých množstvách, obsahuje niektoré dôležité živiny. Napríklad len jedna čajová lyžička sušeného oregana dokáže pokryť asi 8 % našej dennej potreby vitamínu K. Tu je ďalších 6 vedecky podložených zdravotných výhod tejto liečivej bylinky.
Pomocník v boji proti baktériám
Oregano obsahuje určité zlúčeniny, ktoré majú silné antibakteriálne vlastnosti. Potvrdzuje to i štúdia z roku 2012, ktorá zistila, že esenciálny olej z oregana pomáhal blokovať rast Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa, dvoch kmeňov baktérií, ktoré môžu spôsobiť infekciu.
Ďalšia laboratórna štúdia zistila, že oregano bolo účinné proti 23 druhom baktérií.
Okrem toho vedci porovnávali antimikrobiálnu aktivitu esenciálnych olejov z oregana, šalvie a tymiánu. Oregano bolo jedným z najúčinnejších esenciálnych olejov proti baktériám, hneď po tymiane.
Môže mať protirakovinové vlastnosti
Oregano má vysoký obsah antioxidantov. Tieto zlúčeniny dokážu nielen neutralizovať poškodenie voľnými radikálmi, ale môžu tiež pomôcť pri prevencii rakoviny.
Niektoré štúdie v skúmavkách ukázali, že oregano a jeho zložky môžu pomôcť zabiť rakovinové bunky.
Konkrétne laboratórna štúdia z roku 2009 ošetrila ľudské bunky rakoviny hrubého čreva extraktom z oregana a zistila, že zastavil rast rakovinových buniek a pomohol ich zabiť.
Aké odrody rakytníka pestovať na záhradeJe plné antioxidantov
Ako bolo spomenuté vyššie, oregano obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu škodlivými voľnými radikálmi v tele. Hromadenie voľných radikálov je spojené s chronickými ochoreniami, ako je rakovina a srdcové choroby.
Znižuje vírusovú infekciu
Okrem boja proti baktériám niektoré štúdie v laboratóriách zistili, že oregano a jeho zložky môžu chrániť aj pred niektorými vírusmi.
Najmä karvakrol a tymol sú dve zlúčeniny v oregane, ktoré sa spájajú s antivírusovými vlastnosťami. Konkrétne išlo o vírusovú infekciu, ktorá spôsobuje hnačku, nevoľnosť a bolesť žalúdka. Infekcia ustúpila hodinu po podaní oregana.
Ďalšia štúdia zistila, že tymol a karvakrol inaktivovali 90 % vírusu herpes simplex v priebehu jednej hodiny.
Aj keď sú tieto výsledky sľubné, je potrebný ďalší výskum o tom, ako môže oregano ovplyvniť vírusové infekcie u ľudí.
Znižuje zápal
Zápal je normálna imunitná odpoveď, ktorá sa vyskytuje v dôsledku choroby alebo zranenia.
Predpokladá sa však, že chronický zápal prispieva k rozvoju chorôb, ako sú srdcové choroby, cukrovka a autoimunitné ochorenia.
Oregano je bohaté na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť neutralizovať voľné radikály a znížiť zápal.
Má jednoduché využitie v kuchyni
Aj keď si zväčša predstavíme oregano ako súčasť pizze, jeho využitie v kuchyni je všestrannejšie. Napríklad ho môžeme použiť aj na prípravu čerstvého pesta alebo šalátového dresingu, dochucovanie mäsových pokrmov alebo na vylepšenie domácich omáčok.