7 druhov ovocia z vašej záhrady, na ktoré by ste nemali zabúdať

ovocie Zdroj foto: Pixabay.com

Vieme, že ovocie je zdravé, ale  tušíme ako konkrétne a aké množstvo máme denne zjesť? Poďme si to pripomenúť. 

Jahody

Účinky : Jahody obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum. Taktiež urýchľujú látkovou výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné radikály. Prinášajú úľavu pri reumatizme.

Množstvo : Stačí jesť 20dkg jahôd denne v dobe sezóny.

Čerešne

Účinky : Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržovať zdravú pokožku a pravidelný srdečný tep. Čerešne odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodarne pôsobí na spevnenie väzív. Taktiež obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu. Čerešňové listy sa pridávajú aj do čajových zmesí pre ich močopudné účinky. Kúpeľ v odvare zmierňuje bolesti kĺbov pri reumatizme.

Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo.

Budúcnosť zberu ovocia? V Británii majú prvého robota na zber malín

Ríbezle

Účinky : Pôsobia proti artérioskleróze, nachladnutiu a pri črevných problémoch. Napomáhajú sekrécii rôznych štiav. Sú bohaté na betakarotén, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápaloch. Sú výborných zdrojom draslíka.

Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo, predovšetkým čerstvé bobule, nakoľko džúsy obsahujú len malé percento ovocia.

Hrozno

Účinky : Hrozno patrí vo všeobecnosti k najzdravšiemu druhu ovocia. Hrozno obsahuje kyselinu listovú, minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najmä draslík, ktorý pomáha odstraňovať z organizmu odpadové látky a vláknina podporuje činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamíny C, E a B. Regeneruje vrchnú časť pokožky a dodáva telu množstvo antioxidantov. Šťava sa používa pri liečbe chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Znižuje kyslosť žalúdočných štiav. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou.

Množstvo: Hrozno môžete jesť neobmedzene a používať ho na prípravu rozličných jedál.

Hruška

Účinky : Obsahuje hlavne vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Má antibakteriálne, močopudné účinky, najmä v kombinácii s ovsenými vločkami. Plody alebo šťava sa používajú na liečbu obezity, močových kameňov či vysokého krvného tlaku. Varené a pečené hrušky sa používajú na liečbu kašľu. Hrušky prečišťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia.

Množstvo : Podľa chuti, ideálne raz za deň.

Jablko

Účinky : Jablká majú vysoký obsah vody, málo sacharidov a je bohaté na vitamíny a stopové prvky.

Jablka majú taktiež vysoký obsah draslíku. Regeneruje a čistí organizmus, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú účinné pri bolestiach hlavy a závratoch. Pomáhajú proti hnačkám. Sú osvedčeným prostriedkom pri problémoch s kĺbmi. Jablká pôsobia ako vynikajúca omladzujúca kúra.

Množstvo : Konzumácia jedného jablka ráno a večer výborne regeneruje a čistí organizmus.

Marhule

Účinky : Obsahujú kyselinu listovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy starnutia a uľahčujú regeneráciu buniek. Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a poruchy sústredenia. Podporujú imunitní systém a chránia pred vplyvom voľných radikálov. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Sú výborným zdrojom železa.

2 metódy, ako vysadiť mach vo vašej záhrade

Množstvo : Čerstvé alebo sušené marhule jedzte neobmedzene. Hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému človeku okolo 20% denného príjmu draslíku a ženám viac ako 10% železa.

Pozor: Tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať mnoho marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu vyvolať hnačky a pri nadmernej konzumácii aj celkovú slabosť.

 

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close