8 odrôd marhúľ, ktoré sa oplatí poznať, časť II.

odrody marhúľ Zdroj foto: Pixabay

Prinášame vám ďalšie typy marhúľ, ktoré vynikajú nielen chuťou, ale i krásou kvetu.

Marhule sú univerzálnym ovocím, ktoré môžete jesť na rôzne spôsoby. Chutia sušené, zavárané, čerstvé, či ako doplnok v nejakom chutnom pokrme. Marhule patria medzi kôstkové ovocie podobne, ako sú slivky či broskyne. Tieto plody pochádzajú zo Stredomoria, čo je dôvodom, prečo obľubujú teplé počasie. Väčšinu času sa im u nás darí pri vysokých letných teplotách veľmi dobre, čo je dôvodom, prečo nepotrebujete mať doma dva stromy, aby ste si zabezpečili plodnú úrodu ako napríklad pri orechoch. Ak však máte priestor na svojom pozemku na pestovanie ovocných stromov, neváhajte s ich výsadbou, ktorá vám prinesie, ako sa zvykne hovorievať, „veľa ovocia.“

odrody marhúľ
Zdroj foto: Pixabay

 

Moorpark marhuľa

Marhuľa moorpark patrila medzi obľúbené stromy Thomasa Jeffersona. Na jar vie očariť svojimi ružovými a bielymi jarnými kvetmi. Rovnako ako iné marhule, aj táto patrí medzi veľmi produktívne stromy. Marhule tohto stromu sú veľké a majú šťavnatú, sladkú chuť. Môžete si ich pozbierať v polovici júla či začiatkom augusta.

8 odrôd marhúľ, ktoré sa oplatí poznať, časť I.

Hybridná marhuľa

Možno poznáte tento druh marhule, ktorý je krížencom medzi marhuľou a slivkou. Jeho plody sú zväčša žlto-červenej farby a pripomínajú tvarom ringlotu. Hybridná marhuľa je nesmierne sladká a šťavnatá. Je skvelým občerstvením počas dlhého sparného dňa a najlepšie chutí čerstvá. Môžete si z tohto ovocia urobiť džem na dlhé zimné dni, pretože sú veľmi sladké, alebo ich skúsiť zavariť a podávať ako prílohu k sladkému pokrmu.

Tomcot marhuľa

Tomcot kvitne veľmi skoro a je potrebné pri ňom dávať pozor na neskoré mrazy, ktoré prichádzajú v máji. Aj keď sa tento strom považuje za samoopelivý, ak má pri sebe ďalšie stromy, nenahnevá sa. Bude viac produktívny a plodiť viac ovocia. Bol vyšľachtený na tichomorskom severozápade, aby sa neskôr dostal na trh pre svoju šťavnatú chuť marhúľ.

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close