Aj vy máte radi gaštanové pochúťky? Vypestujte si doma gaštan, z ktorého budete mať nielen okrasu, ale aj pôžitok. Aké druhy gaštanu poznáme a prečo ho pestovať?
Gaštan jedlý je jedna z tradičných jesenných plodín. Gaštany pražené na ohni, teplá gaštanová polievka alebo torta s gaštanovým krémom? Aj vy ste hladní? Ak aj vy uvažujete o pestovaní gaštanov, aby ste si mohli dopriať takéto dobroty, rozmýšľate správne.
Plody gaštanu sú nie len výbornou pochúťkou v našich kuchyniach, ale na rozdiel od väčšiny orechov s vysokým obsahom oleja, majú vysoký obsah uhľohydrátov. Sú dobré pre funkciu krvi, kostí a mozgu. A akonáhle vaše stromy začnú tieto plody produkovať, budete mať viac ako dosť, aby ste sa o ne mohli podeliť s priateľmi a so susedmi. Navyše, ak vám ešte stále chýba dôvod na ich pestovanie, stromy gaštanu sú skvelým doplnkom do vašich záhrad a na tradičných trhoch môžete jeho plody predať za slušnú cenu.
Gaštany majú výbornú chuť, ak ich ponecháte pár dní v chladničke. Môžete si z nich dokonca spraviť chutnú nátierku a použiť ju napríklad na cestoviny. Sú vynikajúcou pochúťkou a najlepšie chutia čerstvo opražené na ohni alebo práve uvarené. Ak ste ešte ani jednu z týchto dobrôt neochutnali a pritom ste milovníkom gaštanových pochúťok, neváhajte a začnite.
Vysaďte si netradičné hity záhradkárskej sezónyNajčastejšou chorobou, ktorá postihuje gaštany, sú plesne. Preto si vyberte odrodu, ktorá je voči ním odolnejšia. Tu je niekoľko tipov, aké odrody zasadiť do svojej záhrady:
Tento obľúbený kríženec (pôvodne troch čínskych odrôd a amerického gaštana) je odolný voči plesni a je veľmi spoľahlivý. Dunstan produkuje stredne veľké až veľké plody so sladkastou chuťou.
Eaton, ďalší americký a čínsky hybrid, býva zmiešaný s treťou japonskou odrodou a je známy svojou odolnosťou. Ak nastane príliš suchý alebo príliš vlhký rok, gaštany bývajú malé. Plody Eatonu sú sladké a dobre sa skladujú.
Tento hybrid je japonská a európska odroda, ktorá produkuje pomerne veľké gaštany. Tento druh býva ale náchylný na pleseň.
Je to čínska odroda, ktorá produkuje nielen obrovské gaštany, ale aj šupky.
Táto odroda produkuje veľké gaštany, ale v chladnejších klimatických podmienkach nie je úspešná.
Kto by odolal šťavnatým strapcom sladkého hrozna, ktoré sú plné chuti, vitamínov a slnečných lúčov?…
Plánujete tento rok vlastnú zeleninovú záhradu, či pestovanie drobného ovocia? Spoznajte 4 základné podmienky, ktoré…
Pôda – základ života na Zemi a nevyhnutná podmienka pre pestovanie plodín. Pre vinohradníkov je…
Nevoľnosť či bolesť hlavy – tieto príznaky sú neklamným znakom toho, že ste to s…
Máme pre vás niekoľko receptov, ktoré osviežia vašu silvestrovskú oslavu. Koktaily môžete pripraviť buď v…
Príprava na ďalší vegetačný rok začína už v januári. Na čo všetko treba myslieť už…