Ako a prečo pestovať biele reďkovky

ako pestovať bielu reďkovku Zdroj foto: Pixabay

Táto rastlina sa dá pestovať aj v našom podnebí a jej úrode sa môžete tešiť po celý rok. Teda aspoň v tých teplejších častiach Slovenska.

Biele reďkovky majú jemnejšiu chuť a dlhší koreň ako tie červené, preto si i v našich končinách získavajú čoraz viac priaznivcov, ktorí sa ich rozhodnú zaradiť medzi pestované plodiny na svojej záhrade. Ešte predtým, ako si povieme niekoľko zásad o ich pestovaní, tu je niekoľko dôvodov, prečo by sme pri plánovaní výsadby nemali na ne zabudnúť.

Biele reďkovky a ich účinky na naše zdravie

Biela reďkovka obsahuje kyselinu listovú a veľa vitamínu B a C. Nájdete v nej tiež minerálne látky ako železo, draslík, horčík, sodík a vápnik. Preto by ste na ňu nemali zabúdať a zaradiť ju do svojej každodennej stravy.

Aj táto reďkovka, rovnako ako červená, sa dá konzumovať surová alebo varená ako súčasť rôznych dobrých jedál. Vynikajúco pôsobí na črevnú mikroflóru, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav či peristaltiku čriev. Biela reďkovka tiež zlepšuje kvalitu krvi a podporuje činnosť srdca.Táto zelenina dokonca uvoľňuje hlieny a znižuje hladinu zlého cholesterolu. Je účinná aj pri liečbe žlčníkových kameňov. 

Prečo sadiť na záhrade vodný melón? Možno toto vás presvedčí

Zásady pestovania bielej reďkovky

Pre pestovanie tohto druhu reďkovky je vhodné vytvoriť zvýšené hriadky, teda takzvané hrobčeky, ktoré sú vysoké približne 30 až 40 cm. Ak máte na záhrade ťažkú pôdu, tento spôsob ju pomôže odľahčiť.

Do zeme sejte po štyri semená a vzdiaľte ich od seba asi 6 cm. Po vzídení pretrhajte a nechajte len jednu rastlinku. Aby sa reďkovkám darilo, vyžadujú slnečné stanovisko alebo polotieň a dostatok vlahy.

Akú odrodu bielej reďkovky si vybrať

Na Slovensku sa darí odrodám typu Acord, Jarola F1 alebo Daikon Japana F1, ktorá sa môže siať aj v júli či v auguste. Je vhodná na zimné uskladnenie a nehubovatie.

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close