Ako pestovať ačokču? Objavte túto jednoročnú chutnú rastlinu, ktorú poznali už Aztékovia.
„Prečo som o tejto rastline nepočul/a skôr?“ – táto otázka sa zvykne objaviť, ak sa stretnete s touto chutnou a zaujímavou zeleninou. Ide totiž o úžasnú a všestrannú zeleninu. Ak ste hľadali niečo nové pre svoju záhradu, ste na správnom mieste. Ačokča (známa aj ako caigua, divoká uhorka či paprikouhorka) je rastlina, ktorá vás prekvapí nielen vzhľadom, ale aj chuťou a všestrannosťou v kuchyni.
Poďme spolu odhaliť tajomstvá tejto exotickej plodiny, ktorá bola základom stravy Aztékov a stále si drží svoje čestné miesto v záhradách Strednej a Južnej Ameriky. Garantujeme, že po prvom vypestovaní ju budete sadiť sezónu za sezónou. Ako pestovať ačokču a prečo?
Čo je vlastne ačokča?
Ačokča (Cyclanthera pedata) je jednoročná liana, ktorá patrí do rodiny uhoriek. Táto rastlina, podobne ako jej slávnejší príbuzní, prináša plody, ktoré môžete konzumovať surové, nakladané, varené či plnené. Čerstvé plody chutia ako mix uhorky a zelenej fazuľky, čo z nej robí skvelý doplnok do šalátov alebo ľahkých letných jedál.
Ačokča je mimoriadne nenáročná – rastie takmer všade, kde teplota neklesá príliš nízko. No buďte opatrní: v niektorých oblastiach, ako na Floride, je považovaná za invazívnu rastlinu!
Ako pestovať ačokču: Jednoduché kroky k úspechu
1. Príprava pôdy a stanovišťa
Ačokča má rada dobre odvodnenú pôdu s pH medzi 5,0 a 7,1. Stačí jej slnečné miesto, hoci znesie aj polotieň. Ak ju však zasadíte do úplného tieňa, rastlina neprinesie ovocie. Na slnečných miestach môže v horúcich dňoch mierne vädnúť, preto je vhodné zabezpečiť pravidelné zavlažovanie.
Tip: Použite sieťku alebo oporu, na ktorú sa bude môcť šplhať. Získate tak nielen estetický prvok v záhrade, ale aj zdravé plody.
2. Výsadba semien
Semená ačokče môžete vysádzať priamo do pôdy na jar, keď už nehrozia mrazy. Ak žijete v chladnejších oblastiach, nechajte vyklíčiť vo vnútri v kvetináčoch. Semená zasaďte približne 2-3 cm hlboko a cca 1 meter od seba.
3. Starostlivosť počas rastu
Ačokča potrebuje pravidelné zalievanie, ale dbajte, aby pôda nebola premočená. V období kvitnutia a rastu plodov používame hnojivo určené na paradajky. Ak vinič dorastá príliš do šírky alebo hustoty, odstráňte poškodené či nežiaduce časti.
Zber a využitie plodov
Zrelé plody ačokče sú duté, čo ich predurčuje na plnenie. Skúste ich naplniť mäsom, ryžou či zeleninovou zmesou – podobne ako paprika. Mladé plody môžete konzumovať surové, nakladané alebo pripravené ako zelenú fazuľku.
Vedeli ste? Semená z dozretých plodov môžete jednoducho uskladniť na ďalšiu sezónu. Stačí ich vysušiť a uložiť na suché miesto.
Prečo pestovať ačokču?
Odpoveď je jednoduchá. Táto rastlina je všestranná v kuchyni, obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok a navyše rastie takmer všade. Pustite sa do toho už túto jar a objavte čaro ačokče. Nielenže spestrí vašu záhradu, ale prinesie vám aj nový gastronomický zážitok. Tak čo, zasadíte ju?
TIP pre vás na recept: Plnená ačokča so syrom a zeleninou
Ingrediencie:
- 6 zrelých plodov ačokče
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda)
- 1 mrkva (nastrúhaná)
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 1 červená paprika (nakrájaná na malé kúsky)
- 2 PL olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (petržlen, tymián alebo oregano)
Postup:
- Príprava ačokče:
Plody ačokče umyte, odrežte vrchnú časť a jemne vydlabte vnútro, aby vznikla dutina. Semienka odložte na ďalšie pestovanie alebo ich môžete vyhodiť. - Plnka:
Na panvici rozohrejte olivový olej. Orestujte do sklovita, pridajte mrkvu a papriku. Dochuťte soľou, korením a bylinkami. Nakoniec pridajte strúhaný syr a nechajte ho jemne roztopiť. - Plnenie:
Zmesou naplňte duté plody ačokče. Vrchnú časť môžete zakryť kúskom syra, ktorý sa pri pečení pekne roztopí. - Pečenie:
Plnenú ačokču vložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15-20 minút, kým sa povrch mierne nezapečie. - Podávanie:
Plnenú ačokču môžete podávať ako hlavné jedlo. Ako príloha sa hodí ryža. Výborne chutí aj s čerstvým chlebom.
Ak hľadáte spôsob, ako obohatiť svoju záhradu o niečo netradičné a výnimočné, ačokča je tou správnou voľbou. Táto zelenina vás prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj množstvom plodov, ktoré budete zberať počas celej sezóny.