Objavte tajomstvo ačokče: Nenáročná zelenina, ktorá očarí chuťou aj úrodou. Zdroj foto: Depositphotos
Ako pestovať ačokču? Objavte túto jednoročnú chutnú rastlinu, ktorú poznali už Aztékovia.
„Prečo som o tejto rastline nepočul/a skôr?“ – táto otázka sa zvykne objaviť, ak sa stretnete s touto chutnou a zaujímavou zeleninou. Ide totiž o úžasnú a všestrannú zeleninu. Ak ste hľadali niečo nové pre svoju záhradu, ste na správnom mieste. Ačokča (známa aj ako caigua, divoká uhorka či paprikouhorka) je rastlina, ktorá vás prekvapí nielen vzhľadom, ale aj chuťou a všestrannosťou v kuchyni.
Poďme spolu odhaliť tajomstvá tejto exotickej plodiny, ktorá bola základom stravy Aztékov a stále si drží svoje čestné miesto v záhradách Strednej a Južnej Ameriky. Garantujeme, že po prvom vypestovaní ju budete sadiť sezónu za sezónou. Ako pestovať ačokču a prečo?
Ačokča (Cyclanthera pedata) je jednoročná liana, ktorá patrí do rodiny uhoriek. Táto rastlina, podobne ako jej slávnejší príbuzní, prináša plody, ktoré môžete konzumovať surové, nakladané, varené či plnené. Čerstvé plody chutia ako mix uhorky a zelenej fazuľky, čo z nej robí skvelý doplnok do šalátov alebo ľahkých letných jedál.
Ačokča je mimoriadne nenáročná – rastie takmer všade, kde teplota neklesá príliš nízko. No buďte opatrní: v niektorých oblastiach, ako na Floride, je považovaná za invazívnu rastlinu!
1. Príprava pôdy a stanovišťa
Ačokča má rada dobre odvodnenú pôdu s pH medzi 5,0 a 7,1. Stačí jej slnečné miesto, hoci znesie aj polotieň. Ak ju však zasadíte do úplného tieňa, rastlina neprinesie ovocie. Na slnečných miestach môže v horúcich dňoch mierne vädnúť, preto je vhodné zabezpečiť pravidelné zavlažovanie.
Tip: Použite sieťku alebo oporu, na ktorú sa bude môcť šplhať. Získate tak nielen estetický prvok v záhrade, ale aj zdravé plody.
2. Výsadba semien
Semená ačokče môžete vysádzať priamo do pôdy na jar, keď už nehrozia mrazy. Ak žijete v chladnejších oblastiach, nechajte vyklíčiť vo vnútri v kvetináčoch. Semená zasaďte približne 2-3 cm hlboko a cca 1 meter od seba.
3. Starostlivosť počas rastu
Ačokča potrebuje pravidelné zalievanie, ale dbajte, aby pôda nebola premočená. V období kvitnutia a rastu plodov používame hnojivo určené na paradajky. Ak vinič dorastá príliš do šírky alebo hustoty, odstráňte poškodené či nežiaduce časti.
Zrelé plody ačokče sú duté, čo ich predurčuje na plnenie. Skúste ich naplniť mäsom, ryžou či zeleninovou zmesou – podobne ako paprika. Mladé plody môžete konzumovať surové, nakladané alebo pripravené ako zelenú fazuľku.
Vedeli ste? Semená z dozretých plodov môžete jednoducho uskladniť na ďalšiu sezónu. Stačí ich vysušiť a uložiť na suché miesto.
Odpoveď je jednoduchá. Táto rastlina je všestranná v kuchyni, obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok a navyše rastie takmer všade. Pustite sa do toho už túto jar a objavte čaro ačokče. Nielenže spestrí vašu záhradu, ale prinesie vám aj nový gastronomický zážitok. Tak čo, zasadíte ju?
Ingrediencie:
Postup:
Ak hľadáte spôsob, ako obohatiť svoju záhradu o niečo netradičné a výnimočné, ačokča je tou správnou voľbou. Táto zelenina vás prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj množstvom plodov, ktoré budete zberať počas celej sezóny.
Ktoré jarné vône sú tento rok trendom? Vyskúšajte tipy od odborníkov, ktoré nádherne prevoňajú váš…
Žlté listy na hortenzii môžu znamenať niekoľko problémov. Odhaľte, o čo konkrétne ide. (viac…)
Kručinka farbiarska je nenáročná trvalka s liečivými účinkami a žiarivými žltými kvetmi. Zistite, ako na…
Vedeli ste, že v prírode slovo burina neexistuje a že takmer každé nechcené rastliny v…
Odkvitnuté kvety orgovánu môžu pôsobiť na obľúbenom kríku nevzhľadné, preto ich niektorí pestovatelia odstraňujú. Je…
Pestovanie rastlín pri demencii sa javí ako účinná forma terapie a na ľudské zdravie má…