Okrem sirupov, štiav, džemov a marmelád je z ovocia možné pripravovať aj tento chutný výrobok. Naučíme vás, ako sa pripravujú ovocné pasty.
Na prípravu pást môžeme použiť podradnejšie, ale dobre zrelé ovocie, ktoré dôkladne umyjeme, zbavíme nejedlých častí a potom buď rozvaríme a prelisujeme, alebo surové zomelieme na mäsovom mlynčeku.
Ovocnú kašu musíme uvariť dobre dohusta, aby za vareškou zostávala cestička, potom pridáme malé množstvo kryštálového cukru a uvaríme dobre dotuha.
Počas varenia stále miešame, aby sa kaša nepripálila, lebo by dostala nepríjemnú príchuť.
Uvarenú pastu rozotrieme na pergamenový papier, ktorý sme dali na plech a slabo natreli jedlým olejom.
Ešte horúcu pastu rozotrieme v hrúbke asi 2 cm, vložíme do teplej rúry a pri veľmi miernom ohni sušíme. Dávame pozor, aby pasta veľmi rýchlo nestuhla, lebo by zostala vnútri mazľavá. Sušíme radšej dlhšie, ale pomaly.
Ukladáme ju skrútenú do valčeka v pohároch, ktoré dobre uzavrieme, aby pasta nevyschla.
Ak chceme urobiť pastu ako pochúťku, primiešame do nej posekané orechy, povtláčame ju do plechových formičiek, ktoré sme slabo natreli olejom, a dáme zasušiť do teplej rúry. Potom vyklopíme z formičiek a každý kúsok obalíme jemným kryštálovým cukrom. Dáme do pohárov a dobre uzavrieme.
Pasta sa dá použiť aj do koláčov namiesto sušeného alebo kandizovaného ovocia.
Čítajte nás i nabudúce, dozviete sa konkrétny recept na ovocnú pastu.
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…