Sterilizovaná cvikla je chutná a zdravá surovina. Naučte sa, ako ju správne pripraviť a podávať, aby ste využili jej plný potenciál v rôznych jedlách.
Na prípravu sterilizovanej cvikle sú najvhodnejšie stredne veľké buľvy so sýtočervenou farbou, bez výrazných svetlých kruhov na priereze a bez zdrevnatených pletív.
Buľvy dôkladne umyjeme, nahnité časti vykrojíme a pečieme v rúre alebo varíme vo vode alebo v pare pri teplote 100 °C tak dlho, až sú v strede mäkké. Varenie trvá 30 až 60 minút, podľa veľkosti repy. Po vybratí z vody ju necháme krátko na vzduchu vychladnúť, napokon ju ponoríme do studenej vody a uvoľnenú šupku odstraňujeme rukami.
7 brilatných spôsobov, ako prerobiť podlahové dlaždicePovrch červenej repy starostlivo dočistíme nožom a cviklu rozpolíme a vykrojíme prípadné drevnaté časti. Repu nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm, na hranolčeky alebo kocky. Cviklu môžeme aj postrúhať na hrubšom strúhadle. Treba si však dať pozor, aby sme zeleninu neprevarili.
Do nakrájanej červenej repy primiešame koreniny. Na jedno kilo použijeme zarovnanú kávovú lyžičku anízu, 1 kávovú lyžičku rasce a rovnaké množstvo feniklu. Nakoniec sa pridá najemno postrúhaný chren – dve polievkové lyžice.
Pred plnením cvikle do zaváracích pohárov sa na dno pohára vopred nadávkuje nálev, aby zaberal 1/4 objemu pohára.
Na jeden liter 8 % octu pridáme:
2 litre vody,
100 g kuchynskej soli,
350 g cukru,
Do pohára s nadávkovaným nálevom, koreninami a chrenom plníme nakrájanú alebo postrúhanú repu tak, aby vrchná vrstva červenej repy spolu s nálevom siahala asi 10 mm pod okraj pohára.
Pri teplote 80 až 85 °C trvá sterilizácia pri pohároch do obsahu 720 ml 20 minút, pri litrových pohároch 30 minút. Ak je červená repa tvrdšia, zvýšime sterilizačnú teplotu na 90 °C. Sterilizovaná cvikla sa môže uskladniť.
Sterilizovaná červená repa je skvelá surovina, ktorú môžete mať vždy po ruke a ľahko ju zahrnúť do rôznych jedál.
Sterilizovanú cviklu stačí nakrájať na plátky alebo kocky a podávať ju ako prílohu k hlavnému jedlu. Výborne sa hodí k mäsu, rybám, ale aj k vegetariánskym jedlám.
Ak chcete niečo extra, cviklu môžete dochutiť trochou olivového oleja, citrónovej šťavy, soli, korenia a nasekanými bylinkami, ako je napríklad kôpor alebo petržlenová vňať.
Nakrájajte sterilizovanú cviklu na malé kúsky a zmiešajte ju s cibuľou, jablkom a kyslou smotanou alebo jogurtom. Pridať môžete aj orechy, napríklad vlašské, ktoré dodajú šalátu chrumkavosť.
Cviklu zmiešajte s kúskami kozieho syra a opečenými orechmi. Podávajte ju na rukole alebo inom miešanom šaláte, s ľahkým balzamikovým dressingom.
Plátky cvikly sú skvelým doplnkom na obložené chlebíčky. Výborne sa hodia k chrenovému maslu, tvarohu alebo jemným syrom ako ricotta.
Pridajte cviklu do sendviča spolu s grilovaným kuracím mäsom, avokádom a rukolou. Dodá sendviču jemnú sladkastú chuť a krásnu farbu.
Ak máte radi výraznejšie chute, môžete sterilizovanú cviklu ešte na chvíľu marinovať v octe s cukrom, soľou a koreninami. Získate tak nakladanú cviklu, ktorá je skvelá ako príloha alebo do šalátov.
Sterilizovanú cviklu môžete nasekať nadrobno alebo ju nahrubo rozmixovať. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, horčicu a korenie, a podávajte na opečenom chlebe ako ľahké a zdravé predjedlo.
Z plátkov cvikly môžete urobiť roládky plnené smotanovým syrom a bylinkami. Nakrájajte ich na menšie kúsky a podávajte ako originálne predjedlo.
Sterilizovanú cviklu môžete rýchlo pridať do polievok, ako je boršč, kde sa rýchlo rozvarí a dodá chuť. Rovnako ju môžete pridať do omáčok, kde získa nielen chuť, ale aj zaujímavú farbu.
Cvikla sa dá použiť aj ako dekorácia na tanieri. Stačí ju nastrúhať a rozložiť okolo hlavného jedla. Dodá mu krásny farebný kontrast a oživí celkový vzhľad.
Sterilizovaná cvikla je naozaj praktická, či už ju podávate ako rýchlu prílohu alebo ju použijete v kreatívnych jedlách. Jej jemne sladkastá chuť a sýta farba vedia zmeniť aj jednoduché jedlo na niečo zaujímavé.
Červená cvikla, alebo repa, je skutočne zázračná zelenina, ktorá si zaslúži miesto v každej kuchyni. Možno sa na ňu pozeráte len ako na obyčajnú surovinu, ale pravdou je, že je nabitá živinami, ktoré môžu výrazne prispieť k vášmu zdraviu. Poďme sa pozrieť na dôvody, prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička.
Cvikla je doslova nabitá vitamínmi a minerálmi. Obsahuje vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, a vitamín B6, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie nervového systému. Okrem toho je skvelým zdrojom kyseliny listovej, ktorá je kľúčová pre tvorbu červených krviniek a zdravie tehotných žien. Nemali by sme zabudnúť ani na minerály ako železo, draslík a mangán, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé srdce a silné kosti.
Cvikla má nádhernú červenú farbu vďaka látkam zvaným betalainy, ktoré sú zároveň silnými antioxidantmi. Tieto látky chránia vaše bunky pred poškodením a znižujú riziko vzniku rôznych chronických ochorení, vrátane rakoviny a srdcových problémov. Či už ju jete surovú alebo varenú, cvikla dokáže telu pomôcť bojovať proti zápalom a škodlivým látkam.
Jedným z najväčších benefitov cvikly je jej schopnosť zlepšovať krvný obeh. Obsahuje dusičnany, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý. Ten rozširuje cievy, čo zlepšuje prietok krvi a môže znižovať krvný tlak. Ak máte problémy s vysokým tlakom, pravidelná konzumácia cvikly môže byť prírodným riešením, ako ho udržať pod kontrolou.
Cvikla je bohatá na vlákninu, čo je skvelá správa pre vaše trávenie. Vláknina pomáha udržiavať črevá v pohybe, čo znižuje riziko zápchy a podporuje zdravú črevnú mikroflóru. Pravidelné jedenie cvikly môže dokonca znižovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Ak ste športovec alebo len radi cvičíte, cvikla by mohla byť vaším tajným pomocníkom. Dusičnany v cvikle zvyšujú efektivitu využívania kyslíka počas fyzickej námahy, čo znamená, že môžete cvičiť dlhšie a s menšou únavou. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pijú cviklovú šťavu, dokážu podávať lepšie výkony pri vytrvalostných aktivitách.
Vaša pečeň je zodpovedná za čistenie tela od toxínov, a cvikla jej v tom vie výrazne pomôcť. Obsahuje betain, ktorý podporuje funkciu pečene a napomáha detoxikačným procesom v tele. Ak chcete svojmu telu dopriať malý detox, cvikla je výbornou voľbou.
Cvikla môže byť tiež prínosná pre vašu dobrú myseľ. Je bohatá na kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná pre produkciu serotonínu, hormónu šťastia. Pravidelná konzumácia cvikly môže prispieť k lepšej nálade a duševnej pohode, čo je v dnešnej dobe nesmierne dôležité.
Zhrnuté a podčiarknuté, červená cvikla je skutočne superpotravina, ktorá by nemala chýbať na vašom stole. Či už ju budete pridávať do šalátov, polievok, alebo si z nej pripravíte šťavu, jej prínosy pre zdravie sú obrovské a vaša chuťová poháriky vám poďakujú.
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…
Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …
Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…
Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…
Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…
Ako pestovať ačokču? Objavte túto jednoročnú chutnú rastlinu, ktorú poznali už Aztékovia. (viac…)