Ako správne grilovať? Vďaka týmto 4 tipom to bude hračka

ako správne grilovať Zdroj foto: Pixabay

Premeňte vašu záhradnú párty na slávnosť vašich chuťových pohárikov. Ak chcete vedieť, ako správne grilovať, tieto triky treba poznať. 

Slnečné počasie už mnohých z nás vylákalo vytiahnuť na záhradu gril. Ak patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí túto možnosť majú, určite sa vám zíde niekoľko dobrých rád, vďaka ktorým sa vám vaša grilovačka zaručene vydarí. Ako správne grilovať? Dozviete sa nižšie.

Ako rozoznať čerstvé mäso

Iste viete, že kvalita grilovaného mäsa zohráva dôležitú úlohu, preto ešte pred samotným grilovaním venujte pozornosť správnemu výberu vhodného mäsa. Na gril zvolte najmä čerstvé mäso. To rozpoznáte takto: povrch je suchý a jasnočervený. Tuk je biely alebo žltkastý, na reze je mäso vlhké, pružné a vonia príjemne kyslasto. Čerstvo zabité ryby sú lesklé, oči majú lesklé, šupiny pevne držia a žiabre sú krvavočervené.

Zeleninový recept, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi

Ako dlho grilovať?

Na to, aby sa vám grilovačka vydarila, treba vedieť, ako dlho jednotlivé druhy mäsa a zeleniny grilovať. Napríklad kuracie kúsky tmavého mäsa treba grilovať asi pol hodiny, bieleho len 15 minút. Mäso najskôr prudko opečte z každej strany a potom ho grilujte do mäkka.Celú rybu vložte do drôteného košíka alebo ju zabaľte do viničných listov a previažte. Nad horúcim ohňom ju potom grilujte asi 10 – 12 minút.Približne 10 minút potrebujú nad ohňom aj kraby, langusty a kuracie krídla.Chutná je aj grilovaná zeleninka – tú opekajte do 15 minút, tvrdšiu najskôr ponorte na niekoľko minút do vriacej vody.

Ako správne grilovať

Pri grilovaní musíte nechať drevené uhlie najskôr prehorieť (asi 30 minút). Na otvorenom ohni pečte a varte, grilujte na žeravej pahrebe. Mäso dávajte na gril až vtedy, keď je uhlie pokryté bielou vrstvou popola. Nikdy negrilujte údené výrobky, pretože sa pri nich uvoľňujú karcinogénne látky. Ak potriete pred grilovaním rošt tenkou vrstvou oleja, nebude sa naň lepiť jedlo. Mäso, ktoré nie je namočené v marináde, by ste mali soliť až nakoniec, aby nebolo príliš tuhé.

Vyrobte si lahodný pečený čaj zo zaváranín

Aby bolo mäso voňavé

Vedeli ste, že aj dym počas grilovania dodá mäsu správnu arómu? Prihoďte na uhlie aj zopár byliniek (bobkový list, rozmarín, šalvia), čím získa mäso jedinečnú chuť.