Zdroj foto: Pixabay
Premeňte vašu záhradnú párty na slávnosť vašich chuťových pohárikov. Ak chcete vedieť, ako správne grilovať, tieto triky treba poznať.
Slnečné počasie už mnohých z nás vylákalo vytiahnuť na záhradu gril. Ak patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí túto možnosť majú, určite sa vám zíde niekoľko dobrých rád, vďaka ktorým sa vám vaša grilovačka zaručene vydarí. Ako správne grilovať? Dozviete sa nižšie.
Iste viete, že kvalita grilovaného mäsa zohráva dôležitú úlohu, preto ešte pred samotným grilovaním venujte pozornosť správnemu výberu vhodného mäsa. Na gril zvolte najmä čerstvé mäso. To rozpoznáte takto: povrch je suchý a jasnočervený. Tuk je biely alebo žltkastý, na reze je mäso vlhké, pružné a vonia príjemne kyslasto. Čerstvo zabité ryby sú lesklé, oči majú lesklé, šupiny pevne držia a žiabre sú krvavočervené.
Zeleninový recept, ktorý znižuje hladinu cukru v krviNa to, aby sa vám grilovačka vydarila, treba vedieť, ako dlho jednotlivé druhy mäsa a zeleniny grilovať. Napríklad kuracie kúsky tmavého mäsa treba grilovať asi pol hodiny, bieleho len 15 minút. Mäso najskôr prudko opečte z každej strany a potom ho grilujte do mäkka.Celú rybu vložte do drôteného košíka alebo ju zabaľte do viničných listov a previažte. Nad horúcim ohňom ju potom grilujte asi 10 – 12 minút.Približne 10 minút potrebujú nad ohňom aj kraby, langusty a kuracie krídla.Chutná je aj grilovaná zeleninka – tú opekajte do 15 minút, tvrdšiu najskôr ponorte na niekoľko minút do vriacej vody.
Pri grilovaní musíte nechať drevené uhlie najskôr prehorieť (asi 30 minút). Na otvorenom ohni pečte a varte, grilujte na žeravej pahrebe. Mäso dávajte na gril až vtedy, keď je uhlie pokryté bielou vrstvou popola. Nikdy negrilujte údené výrobky, pretože sa pri nich uvoľňujú karcinogénne látky. Ak potriete pred grilovaním rošt tenkou vrstvou oleja, nebude sa naň lepiť jedlo. Mäso, ktoré nie je namočené v marináde, by ste mali soliť až nakoniec, aby nebolo príliš tuhé.
Vyrobte si lahodný pečený čaj zo zaváranínVedeli ste, že aj dym počas grilovania dodá mäsu správnu arómu? Prihoďte na uhlie aj zopár byliniek (bobkový list, rozmarín, šalvia), čím získa mäso jedinečnú chuť.
Pestovanie rastlín pri demencii sa javí ako účinná forma terapie a na ľudské zdravie má…
Očarujúci Ficus Ginseng – Ideálny bonsai pre začiatočníkov. Ak neveríte, presvedčte sa na vlastnej koži.…
Sladké zemiaky si rýchlo získavajú obľubu aj u nás. Nečudo. Majú množstvo výhod, ktoré sa oplatí…
V súčasnosti rastie trend používať viac ekologické hnojivá. Sú rovnako účinné ako tie chemické? Poďme si…
Poradíme vám, ako sa starať o zamiokulkas. Táto nenáročná rastlina predsa len potrebuje niekoľko vecí,…
Ak sa vám stalo, že ste sa tešili na sladké čerešne zo svojej záhrady, no…