Ako strihať černice, aby ste mali dobrú úrodu?

ako strihať černice, Foto Pixabay.com

Koniec zimy je tým najvhodnejším obdobím, kedy môžeme ovplyvniť úrodu tohto chutného ovocia. Poradíme vám, ako sa to dá.

Niektoré odrody záhradných černíc (najmä tie bez ostňov) sú citlivé na mráz, preto ak ich budeme rezať na jeseň, môže im chladné počasie uškodiť. Rezanie by sme preto mali odložiť na koniec zimy.

Toto ovocie má rovnako ako maliny dvojročný cyklus. Plody dozrievajú neskoro. Platí však zásada , že čím menej výhonkov na černiciach necháme, tým  skoršie bude tento krík rodiť a plody skoršie dozrejú.

Ako strihať černice?

Prvý rok po výsadbe odstránime všetky slabé výhonky, ktoré vyrastajú priamo zo zeme. Dva silné dlhé hlavné výhony necháme a vyviažeme ich na najvrchnejší drôt konštrukcie. Ak sú veľmi dlhé, je potrebné ich aspoň o štvrtinu skrátiť.

Ďalšou dôležitou zásadou pri reze černíc  je skracovanie bočných výhonkov. Ak ich totiž nezrežeme, vypučí zo všetkých púčikov na nasledujúcu jar nová generácia bočného rastu, čo samozrejme ovplyvní úrodu. Keď skrátime výhonky na 1 – 2 púčiky, budeme mať z nich síce menej rodivých výhonkov, ale za to väčšie, lepšie vyzretejšie a chutnejšie plody.

Koncom zimy odstránime aj odrodené hlavné  výhonky, ktoré po letnom zbere odumierajú. Treba ich rezať tesne pri zemi. Nemusíte sa báť, že tak prídete o úrodu. Na ich mieste vyrastú nové hlavné výhony, ktoré v nasledujúcom roku zarodia.

Ďalším pravidlom, ktoré podporí lepšiu úrodu, je vyväzovanie hlavných výhonkov dohora. Na jar nové hlavné výhonky zoberieme zo spodného drôtu a 2 – 4 najlepšie vyviažeme na horný drôt. Všetky ostatné odstránime.

Hlavné výhonky treba rozdeliť podľa veku. Aby sme mali lepší prehľad, je potrebné oddeliť staré rodiace výhony a nové letorasty, ktoré prinesú v nasledujúcom roku úrodu. Vyväzujeme ich vždy na jednu stranu.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close