Ako uskladniť cibuľu, kel a kapustu, aby vám vydržala?

ako uskladniť zeleninu Zdroj foto: Pixabay.com

Prvé mrazíky už hrozia čoskoro. Ak ešte rozmýšľate, čo s úrodou, kam a ako ju uskladniť, tieto dobré rady sa vám zídu. Poradíme vám ako uskladniť cibuľu, kel a kapustu.

Zeleninu, ktorú dopestujeme na svojich záhradkách, musíme uskladniť. Avšak treba myslieť na to, že nie každá je vhodná na dlhodobé skladovanie.

Šaláty, paradajky, uhorky, ktoré dostaneme v obchodoch, sa pestujú v iných klimatických podmienkach. Táto zelenina sa uskladniť na dlhšie obdobie žiaľ nedá. Neplatí to však pri cibuli, mrkve alebo kapuste. Ak dodržíte niekoľko zásad, môžu vám vydržať celú zimu.

V prvom rade zeleninu na uskladnenie by sme nemali zbierať prezretú, ale ani nie nedozretú. Je potrebné zbierať ju na vrchole sezóny.

Plody by mali byť zdravé, nepoškodené alebo nepopraskané. Zelinu zbierajte ráno, keď je vychladená.

Zelenina a ovocie: Aby boli s deťmi kamoši!

Ako uskladniť cibuľu

Cibuľa má tú vlastnosť, že vydrží dlhé skladovanie. Najvhodnejšie je skladovať ju v suchej miestnosti s teplotou tesne nad bodom mrazu. To ako dlho vám cibuľa vydrží, záleží aj od jej odrody. Napríklad biele cibule majú kratšiu skladovateľnosť. To isté platí o dlhých červených cibuliach Tosca.

Pri tejto zelenine je veľmi dôležitý optimálny čas zberu. Ako zistiť, že vaša úroda je vhodná na uskladnenie? Prezradí vám to vňať cibule, ktorá uľahne k zemi. Platí to, že keď leží polovica hriadky.

Po vytiahnutí zeleniny z pôdy ju nechajte niekoľko dní vyschnúť.  Potom ju očistite od zvyškov pôdy a vňať skráťte asi centimeter nad vrcholom plodu. Skladujte len zdravú cibuľu.

Ako uskladniť kel

Kel dobre znáša aj mínusové teploty (-8°C), takže s jeho zberom môžete počkať až do neskorej jesene. Zeleninu zbierajte, keď nemrzne a rastliny prípadné namrznutie „predýchali“. Kel sa môže skladovať v studenej pivnice alebo v chladničke.

Ako skladovať kapustu

Najvhodnejšie je zbierať túto zeleninu v októbri. V studenej pivnici vydrží aj niekoľko mesiacov. Kapustu zbierajte za suchého a chladného počasia. Predčasne pozbierané hlávky tejto zeleniny vám rýchlo zvädnú a vydržia kratšie. Zasa, ak so zberom príliš dlho váhate, môžu vám kapusty popraskať.

Hlávky na uskladnenie by mali byť tvrdé, zdravé a nepoškodené, preto sa jej počas manipulácie čo najmenej dotýkajte. Odrežte ju ostrým nožom tesne nad hlavou.  Pri skladovaní kapusty rozhoduje aj veľkosť plodu. Najvhodnejšie sú hlávky s hmotnosťou 2 až 2,5 kg. Kapusta by mala byť uskladnená v priestoroch, kde je dostatočná cirkulácia vzduchu, tak ju dlhšie ochránite pred hnilobou.